Un clujean coordona o grupare care a țepuit cetățeni străini cu 600.000 de euro. Modul de acțiune era INGENIOS

 

Procurorii DIICOT Cluj împreună cu mascații de la BCCO au coordonat o acțiune la nivel național care viza destructurarea unei rețele care a înșelat zeci de cetățeni străini cu 600.000 de euro.

La data de 18 octombrie a.c., în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii B.C.C.O. Cluj şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R. şi B.C.C.O. Alba au efectuat 9 percheziţii la domiciliile mai multor suspecţi de infracţiuni informatice din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bucureşti.

 

De asemenea, au fost puse în aplicare 8 mandate de aducere, persoanele suspecte fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Teritorială Cluj pentru audieri.

 

În fapt, la data de 11 februarie 2011, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fraudă informatică şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, de către o grupare formată din 12 persoane din Cluj, Bucureşti şi Alba. Cauza a fot declinată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj. 

 

Din cercetările efectuate până în prezent au rezultat date şi indicii conform cărora un tânăr de 27 de ani, din Cluj-Napoca coordona o grupare infracţională axată pe comiterea infracţiunilor menţionate”, precizează IGPR într-un comunicat de presă. 

 

Membrii acestei grupări falsificau pagini de internet ale unor instituţii bancare, pe care le transmiteau prin spam persoanelor vătămate în scopul obţinerii datelor de acces la conturile acestora.

 

Ulterior, suspecţii au efectuat în mod neautorizat şi fără consimţământul victimelor operaţiuni de transferuri de fonduri, retragere de numerar şi altele, în favoarea lor ori altor membri ai grupării infracţionale.

 

Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la peste 600.000 euro, părţile vătămate fiind cetăţeni austrieci, germani, finlandezi, suedezi, francezi şi danezi. 

Comentarii Facebook