Un clujean a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor. Și-a renovat singur garsoniera din Cluj. Cât l-a costat


Pentru că renovările sunt tot mai scumpe, mulți români au ajuns să învețe să se descurce singuri. Deja s-a ajuns la un preț dublu pe manoperă față de 2020, ceea ce este absurd. În plus,  meşterii buni sunt tot mai greu de găsit, unii au decis să ia trusa de scule în mână şi să se ocupe singuri de finisaje. 

Ciprian Neag a optat să facă el renovarea unei garsoniere de 35 de metri pătraţi, de la parterul unui bloc din Floreşti, de lângă Cluj-Napoca. El a încercat să angajeze o firmă, dar până la urmă s-a apucat singur de treabă.

Vin, văd lucrarea şi-aduc sculele, încep un perete, doi şi mă lasă descoperit o săptămână, două”, a spus acesta.

Renovarea îl costă 12.000 de euro. Dacă nu lucra singur, ar fi plătit manopera încă pe atât. Ca el sunt tot mai mulţi proprietari care vor să se mute în casă nouă.

Cele mai vândute apartamente, mai ales în blocurile noi sunt în stadiu de semifinisat, sau la gri, așa cum le numesc constructorii. Au doar ușa de la intrare, instalația electrică trasă pe poziții, fără prize sau întrerupătoare, iar pereții sunt acoperiți doar de glet. Deși la început nu pare, până în momentul în care devine locuibil proprietarul trebuie să mai investească chiar și 30% din prețul dat pe locuință.

Un alt clujean, Raul Ciobanu, a spus că numai pe finisaje s-a dus jumătate din buget. ”A întrebat tata câteva echipe, cumva discutasem cu ei în primăvară şi au început lucrările la apartament în septembrie că aveau și alte lucrări şi a durat mult și până să înceapă la mine. În primă fază m-au costat 10.000 de euro doar finisajele, după care s-au mai adăugat încă 16.000 pentru mobilă, electrocasnice și presupun că mai am 5.000-6.000 pentru că nu e finalizat dormitorul. Deci o să mă învârt la 30.000 de euro până la final”, a spus acesta

Constructorii recunosc - au mărit preţurile şi pentru că este cere mare, dar şi din cauza taxelor.

Sergiu Rostas, constructor: ”Un apartament cu 3 camere, baie și bucătărie duce la 10.000 de euro. Finisaje, partea de garduri, pavaje, tot ce ţine de renovare”. 

Cele mai costisitoare renovări sunt în Bucureşti şi Cluj. Atunci când alegi un constructor pentru amenajări, caută recenzii de la alţi clienţi şi semnează un contract cu clauze clare, care să te protejeze în cazul în care firma nu îşi îndeplineşte obligaţiile, conform observatornews.ro.

Comentarii Facebook