Un club clujean va TESTA Legea Antifumat. Prin ce MINUNE se va putea fuma - Experiment social

 

Un club clujean a găsit ”o portiță” în Legea Antifumat și va găzdui un experiment vineri seara, urmând ca fumatul să fie permis în anumite limite.

 

Dragi prieteni (fumători și nefumători, noi nu facem discriminări), avem o veste mare! Începând de vineri, 3 iunie, va exista, în INCINTA "The HAT Pub & Club" (ex-Casa Tauffer) primul SALON DE AUDIȚII MUZICALE & DANS, în care FUMATUL e perfect LEGAL, întrucât spațiul aparține unui domn respectabil, persoană fizică, mare iubitor de muzică bună și dans! Desigur, domnul cu pricina (care dorește sa rămână anonim), nu va percepe nicio taxă și nu va realiza niciun venit în spațiul închiriat în zisul scop cultural. 

 

Altruist și sociabil, domnul nostru crede sincer în butada "Les amis de mes amis sont mes amis", astfel încât toți prietenii noștri sunt și prietenii domniei sale, fiind, deci, bineveniți! 

 

În continuare, fumatul va fi interzis, conform legii, în spațiul (din același local) administrat de firmă. 

 

Ne dorim ca noua situație sa fie un bun exemplu de conviețuire între fumători și nefumători (și nu numai), într-o perfectă legalitate!”, scriu pe Facebook cei de la ”The Hat”, club administrat de controversatul Adrian Munteanu.

 

Acesta a explicat într-o postare pe adevărul.ro că legea ”antifumat” ”făcută pe un colţ de masă (din păcate, nu de masă de bar, cert!), prevede sancţiuni exclusiv pentru persoanele JURIDICE care administrează un spaţiu comercial, nu şi pentru cele fizice! Carevasăzică, nu pentru o PFA, de pildă, sau pentru Asociaţii familiale... Dacă domniile voastre se întreabă cumva cum de-i posibilă ditai scăparea, eu am un singur răspuns, bazat pe o lungă şi intensă  experienţă de viaţă: din prostie pură! Pariez pe cea mai faină pălărie a mea că legiuitorii noştri habar n-au că o PFA nu e persoană juridică! Vai de capu' nostru...! Deoarece însă o situaţie ca cea mai sus descrisă (cu PFA-ul) nu i-ar scuti de înfricoşătoarea amendă (între 100 si 500 lei, deci 100...) pe prietenii noştri petrecăreţi, domnul nostru bun s-a gândit la o variantă complet ”civilă” şi neprofitabilă, mai precis aceea în care dânsul închiriază ”pe persoană pur fizică”, cum ziceam, un spaţiu, în care îi invită, cu drag, pe toţi cei care vor să se distreze şi (încă) îi mai suportă în preajma lor pe nemernicii de fumători! Sigur, se poate rosti legitima întrebare ”şi care-i gheşeftul?!", din moment ce "Mecena" nostru nu va realiza niciun venit/profit acolo! Păi...sincer, eu cred că domnul vrea să-şi facă mulţi prieteni noi şi, cine ştie, chiar să-şi găsească astfel sufletul pereche!”.

 

Legea antifumat prevede sancțiuni pentru:

 

• Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei;

• Persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

 

Sancțiunile vor fi aplicate:

• de către reprezentanții Poliției Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliția Română, Jandarmeria, IGSU, Poliția de Frontieră), atunci când angajații sau/și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis;

• de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în cazul în care aceștia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, și/sau dacă în regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaților pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016. 

 

Sesizarea încălcării legii se poate face de către angajați sau/ și cetățeni prin:

• apelarea numărului de telefon al poliției locale sau al reprezentanților locali ai MAI în localitățile în care nu există poliție locală;

• apelarea inspectoratului teritorial de muncă, în cazul în care angajatorul nu are elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016.

Comentarii Facebook