Miercuri 24 Aprilie

Un cămătar din Cluj primește 11.000 de euro despăgubiri, pentru că i s-au interzis relaţiile intime

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata a 11.200 de euro, către un cămptar din Cluj, care nu a fost lăsat să întreţină relaţii sexuale cu soţia sa.

 

Costel Gaciu, un cămătar din Dej, judeţul Cluj, s-a plâns la CEDO că, în perioada 29 martie 2009 – 2 februarie 2011, când s-a aflat în arest preventiv, la Poliţia Judeţeană Cluj şi apoi la Penitenciarul Gherla, nu i s-a permis să întreţină relaţii intime cu soţia sa în camera conjugală, scrie hotnews.ro.

 

Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Gaciu, în 23 iunie 2015, şi a obligat România să îi plătească acestuia 9.800 de euro, despăgubiri, şi 1.400 de euro, cheltuieli de judecată. Cămătarul ceruse, iniţial, să primească despăgubiri în valoare de 50.000 de euro.  

 

Gaciu a spus că a fost supus unor ”suferinţe psihice”, pentru că nu a fost lăsat să aibă întâlniri intime cu soţia sa, în camera conjucală.

 

El a spus că șefii penitenciarului i-au refuzat aceste întâlniri pe motiv că dreptul la întâlniri conjugale este acordat doar deţinuţilor care îşi ispăşesc pedepse cu închisoare, iar el se afla în arrest preventiv, nefiind condamnat.

 

CEDO consideră că perioada lungă de detenţie preventivă i-a redus viaţa familială la un nivel care nu poate fi justificat de limitările inerente pe care le implică detenţia. Curtea consideră că autorităţile statului roman au acţionat discriminatoriu, prin faptul că i-au refuzat arestatului preventiv vizitele conjugale, fără să-i ofere acestuia explicaţii rezonabile şi obiective pentru diferenţa de tratament.

Comentarii Facebook