Un cadavru a dispărut de la Instititul de Medicină Legală Cluj. Până și procurorii sunt ȘOCAȚI

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca investighează dispatiția unui cadavru de la Instititul de Medicină Legală IML Cluj. Cazul este foarte grav, sesizarea fiind făcută de directorul IML Cluj. 

 

Totul a început în 21 noiembrie 2013, când doctorul Dan Paul Mucichescu, medic primar legist la IML Cluj, a sesizat în scris conducerea IML Cluj despre dispariţia din camera frigorifică a unui cadavru cu identitate necunoscută, autopsiat în 8 ianuarie 2013 şi căruia nu i s-a întocmit certificatul medical constatator al decesului. Medicul a precizat în raport că pentru acest cadavru nu i-a fost solicitat certificatul medical constatator al decesului, dar acest lucru ”contravine procedurilor în vigoare, deoarece după zece zile de la efectuarea necropsiei, medicii legişti au obligaţia de a întocmi, în cazul cadavrelor neidentificate, certificatul medical constatator al decesului şi de a-l înainta angajatului care se ocupă de diligenţele cu Primăria în vederea înhumării acestor cadavre”, spune un oficial IML Cluj. 

 

Verificările făcute de o comisie din IML Cluj au stabilit că ”în camera frigorifică, nu s-a găsit niciun cadavru de adult cu identitate necunoscută, ci doar cadavrul unui nou născut, şi acesta cu identitate necunoscută.

 

Autopsia cadavrului în discuţie a fost efectuată în data  de 08.01.2013, iar în data de 15.03.2013 s-a întocmit raportul de constatare medico-legală, fără a exista un proces verbal din partea organelor de urmărire penală în ceea ce priveşte identificarea cadavrului. Din cele consemnate în raportul de constatare medico-legală rezultă că s-a autopsiat cadavrul unui bărbat în vârstă de 50-60 ani.

 

În cursul anului curent RADP Cluj-Napoca a preluat şi înhumat, două loturi de cadavre nerevendicate sau neidentificate. Primul lot, format din 7 cadavre (dintre care unul cu identitate necunoscută), a fost preluat de RADP Cluj-Napoca, în data de 07.03.2013, iar cel de-al doilea lot a fost format din cinci cadavre (dintre care unul cu identitate necunoscută) preluat la data de 26.04.2013. 

 

Cadavrul nou născutului cu identitate necunoscută, care în prezent se află în camera frigorifică a fost autopsiat în data de 03.03.2013. Pentru acest cadavru s-a întocmit certificatul medical constatator al decesului, în baza căruia Primăria Municipiului Cluj-Napoca adeverinţa de înhumare”, se arată în raportul comisiei.

 

Bănuiala este că, din greșeală, a fost predat cadavrul unui adult în locul unui copil. ”Poate exista posibilitatea să fi intervenit o eroare umană la predarea cadavrelor din cel de-al doilea lot. Această posibilitate este susţinută şi de informaţia conform căroreia reprezentanţii RADP Cluj-Napoca s-au prezentat cu cinci sicrie pentru cadavre de adulţi si nici un sicriu pentru un copil mic, situaţie care ar fi putut favoriza o astfel de eroare, în speţă predarea cadavrului unui adult în loc de cadavrul unui copil nou născut. 

 

Cadavrul la care face referire dl. Dr. Mucichescu a făcut parte din lotul de cadavre pus la dispoziţie de către fostul director al IML Cluj-Napoca ca material didactic pentru desfăşurarea unui curs postuniversitar cu participare internaţională care s-a desfăşurat în sala de autopsie a instituţiei noastre în cursul lunii febroarie anul curent, fără înstiinţarea şi aprobarea şefului laboratorului de prosectură medic-legală, soldat cu decapitarea a cinci cadavre şi care a fost obiectul unei sesizări penale formulate de şeful laboratorului de prosectură la data de 06.03.2013”, au mai precizat sursele noastre. 

 

O comisie desemnată de Consiliului superior de medicină legală la solicitarea Ministrului Sănătăţii a verificat decapitarea cadavreor la IML Cluj-Napoca și a rezultat că a fost vorba de un lot ”alcătuit din şase cadavre provenite de la IML Cluj-Napoca şi unul de la SJML Hunedoara. Din cele şase cadavre provenite de la IML  Cluj-Napoca, două cadavre, ambele de sex masculin, au fost cu identitate necunoscută, unul fiind cadavrul autopsiat de Dr. Mucichescu la data de 08.01.2013. 

 

În contextul derulării precipitate a evenimentelor în urma descoperirii cadavrelor decapitate în spaţiul frigorific al IML Cluj-Napoca (05.03.2013), urmată de sesizarea organelor de urmărire penală (06.03.2013) şi înhumarea lor (07.03.2013), nu se poate exclude posibilitatea înhumării deliberate a cadavrului în discuţie la data de 07.03.2013, împreună cu celelalte cadavre decapitate. Pentru această ipoteză pledează şi faptul că înhumarea s-a produs cu încălcarea dispoziţiilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, care în data de 06.03.2013, a trimis prin fax  la IML Cluj-Napoca o adresă prin care se interzicea înhumarea cadavrelor decapitate. Din câte am aflat, niciunul din cadavrele decapitate nu mai avea brăţară de identificare. Faţă de această situaţie, se ridică întrebarea firească - care au fost criteriile ştiinţifice care au stat la baza reconstituirii cadavrelor, mai precis, după ce criterii un anumit cap a fost ataşat la un anumit trunchi”, mai arată oficialul IML Cluj.

 

În 26 noiembrie, conducerea IML Cluj-Napoca a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

 

Directorul IML Cluj, Costel Siserman, demis în urma scandalului cadavrelor decapitate

Comentarii Facebook