Un blogger clujean ”dă de pământ” cu aplicația BoacterApp: Avem bani de smartphone, dar nu pentru un bilet de 4 lei


Aplicația BoacterApp, care îi avertizează pe cei care merg cu mijloacele de transport în comun când sunt controlori în zonă, a stârnit destule controverse în rândul clujenilor.

Acum, un blogger clujean a decis să atragă atenția asupra neregulilor utilizării unei astfel de aplicații.

Acesta atrage atenția asupra faptului că proiectul celor doi studenți, creatorii BoacterApp, ar putea duce la falimentarea Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, în cazul în care nimeni nu ar mai cumpăra bilete.

În lumea în care trăiesc eu bunurile și serviciile costă. Costă bani. Mulți bani. Plătind bani pentru bunuri și servicii asigur în primul rând locurile de muncă a celor care produc aceste bunuri și servicii, iar în al doi-lea rând asigur profitul antreprenorului.

Un exemplu simplu – cafeaua pe bicicleta care s-a lansat acum ceva timp la Cluj. Cumpărând cafeaua de acolo asiguram profitul antreprenorului și asiguram salariile oamenilor care muncesc acolo. Salarii din care se plătesc taxe, profit din care iarăși se plătesc taxe. Taxe din care statul subvenționează locul meu la buget. Simplu, clar și ușor de înțeles.

Acum, în cazul CTP (compania de transport public), antreprenorul este statul, cumpărând bilet, eu ca și în cazul de mai sus, asigur profitul antreprenorului (adică a consiliului local Cluj-Napoca, care mă reprezintă) în al doi-lea rând asigur locurile de muncă a celor care lucrează la CTP. Profit și salarii care sunt impozitate și se asigura funcționarea companiei, se furnizează un serviciu de utilitate publică etc.

Deci, dacă nu se vor plăti biletele care reprezintă principala sursă de venit în cazul CTP atunci este foarte posibil ca compania să dea faliment, iar dacă CTP-ul dă faliment ghici ghicitoarea mea cine o să mai care fundul băieților care au făcut aplicația de la facultate la cămin?”, se arată în articolul publicat pe student2blog.

Cea de-a doua problemă pe care se concentrază bloggerul este cea morală, precizând că în loc să își folosească inteligența în ”scopuri mai nobile sau mai comerciale”, cei doi studenți au decis să realizeze o aplicație care să aducă prejudicii unei companii a statului.

Statul îți subvenționează locul la buget ca tu să devii un specialist bun pentru țară ca prin munca ta să contribui la propășirea materială și spirituală a poporului român. Adică în cazul inginerilor să construiești vapoare, să faci rachete meteo, să faci inimă artificială să faci algoritmi de procesare a datelor etc. și tu specialistul ce faci ? faci aplicații care să conducă la falimentul unei companii a statului. În alte cuvinte, efortul și inteligența băieților care au scris liniile de cod putea fi folosit în scopuri mai nobile sau mai comerciale și nu pentru scrierea unei aplicații care ar putea aduce prejudicii unei companii care până la urmă aparține tot nouă cetățenilor acestui oraș.

Mai mult în condițiile în care toți elevii au subvenționat transportul în comun, adică nu trebuie să plătească, iar transportul studenților este subvenționat cu 50% cine credeți că va folosi această aplicație?

De asemenea, un smartphone decent pe care poate rula aplicația costă minim 500 de lei. În aceste condiții trăim într-o societate foarte bolnavă, extrem de bolnavă aș zice, dacă ne permitem să dăm 500 de lei pe aifon și nu ne permitem să dăm 4 lei pentru două călătorii”, mai scrie bloggerul.

Cei doi studenți care au creat BoacterApp susțin totuși că nu doresc să prejudicieze Compania de Transport Public Cluj, ci chiar vor să împiedice fraudarea.

Noi am vrut să facem un shortcut funcțional și util pentru a evita intrarea pe grupul de Facebook la fiecare 5 minute.

Aplicația va fi simplă, one-touch app, care va trimite o notificare pe o rază de 2km cu informații despre ”alertă”. E o aplicație simplă și funcționalitățile sunt încă în dezvoltare.

Urmează să întocmim o listă de schimbări pe care atât CTP-ul cât și călătorii fără bilet să le respescte și să le prezentăm domnului director Liviu Neag.

Aplicația va putea fi descărcată după lansarea oficială a iOS 8 și va fi disponibilă pe iOS, Android și posibil Windows Phone.

Ca și scop, încercăm să evităm „fraudarea” / „falimentarea” CTP-ului”, precizează cei care au creat aplicația.

Comentarii Facebook