Un avion a ratat ATERIZAREA la Cluj. A ”lovit” solul, înainte de pistă. Cum a decurs EXERCIȚIUL de alarmare

 

Un exercițiu de alarmare a avut loc pe pista Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj, pe baza unui scenariu care presupunea că o aeronavă a ratat aterizarea pe pistă, din cauza condițiile nefavorabile. 

 

Exercițiul s-a desfășurat pe baza unui scenariu conform căruia o aeronavă a companiei X-AERO fiind în procesul aterizării, a luat contactul cu solul înainte de pragul pistei, din cauza condițiilor meteo nefavorabile – vizibilitatea redusă pe direcția de aterizare. Trenul de aterizare a fost deteriorat, fuselajul și planurile aeronavei au suferit de asemenea avarii și s-au format coloane de fum care marchează primele indicii de izbucnire a unui incendiu în aeronavă. La bordul aeronavei se aflau 70 de pasageri, plus echipajul format din 5 persoane. Încărcătura aeronavei nu conținea materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil din aeronavă la momentul aterizării era de 4 tone”, precizează directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo.

 

Exercițiul de antrenament a început la ora 9.30, scopul fiind de a verifica modul în care se aplică planul de intervenție în situații de urgență în cazul unui accident de aviație civilă pe aeroport, de antrenare a personalului participant la intervenție, în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport; de a realiza coordonarea acțiunilor între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență; și de familiarizare a personalului și serviciilor din perimetrul aeroportului cât și a celor din exterior, privind rolul lor în planul de acțiune, precum și corectarea eventualelor deficiențe.

 

Exercițiul a avut loc în prezența reprezentanților Consiliului Judeţean Cluj, Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Instituției Prefectului Judeţului Cluj și se desfășoară sub coordonarea reprezentanților conducerii aeroportului, Director General – domnul Dr. Ing. David Ciceo, Director Operational și Director Tehnic.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul și participarea: I.J.S.U. ”Avram Iancu” al Județului Cluj, Divizia 4 Infanterie « Gemina » Cluj, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, Serviciul de Telecomunicații Speciale Cluj, Parchetul Militar Cluj, SMURD Cluj, Serviciul Județean de Ambulanță Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Spitalul Militar de Urgență “Doctor Papilian” Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Cluj, Unitatea Specială de Aviație Cluj, Baza 71 Aeriană Câmpia-Turzii, Direcția Poliției Transporturi Cluj, Institutul de Medicină Legală Cluj, Colegiul Psihologilor Cluj, Parchetul Curții de Apel Cluj, ROMATSA DSNA CLUJ: -  C.T.A (Control Trafic Aerian)  din TWR (Turnul de Control) Cluj, Sectorul AT (Antitero), Poliția de Frontieră, Poliția T.A (Transporturi Aeriene), Biroul Vamal și serviciile din cadrul aeroportului. 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook