UDMR vrea ca Primăria Huedin să preia o grădiniță cu predare numai în maghiară, unde nu se predă în română


UDMR protestează pentru că aleșii locali din Huedin nu au aprobat preluarea în administrarea statului a unei grădinițe cu predare numai în limba maghiară.

Primarul orașului Huedin, Mircea Morosan, a spus că aleșii nu au fost de acord să preia o grădiniță care are predare numai în limba maghiară. Această unitate de învățământ a fost ridicată cu fonduri de la Guvernul Maghiar, pe terenul Eparhiei Reformată din Ardeal.

E problema consilierilor și le-am spus ca eu sunt executiv și că ceea ce vor decide asta va fi. Am mai avut ședințe cu ei, ultima a fost aseară. Problema este că naționalismul există la Huedin, din păcate. 

Condiția finanțării acestui proiect de către Guvernul de la Budapesta a fost să fie numai grupe maghiare. Dacă nu a trecut proiectul, înseamnă că în acest an grădinița nu se va deschide”, a spus primarul Moroșan.

Practic, Eparhia  dorește cedarea grădiniței statului român pentru a plăti educatorii și personalul, dar și utilitățile, deoarece nu dispune de fonduri de la Guvernul Maghiar și pentru acest lucru. 

Deputatul UDMR, Csoma Botond, spune că antimaghiarismul a atins un nou nivel, deoarece Consiliul Local Huedin a refuzat să preia gratuit noua clădire cu destinație educațională din oraș.

Am luat act cu stupoare de decizia consilierilor locali din Huedin de a refuza preluarea campusului educațional oferit cu titlu gratuit de către Eparhia Reformată din Ardeal pentru a servi ca spațiu în care să funcționeze în condiții îmbunătățite creșa și grădinița cu predare în limba maghiară. Respingem cu fermitate orice acuzație de segregare provenită din spațiul public românesc. Iar consilierilor care, în vederea preluării imobilului, impun condiția că în imobil să primească loc o grupa de grădiniță cu predare în limba română, le transmit din nou că acest ansamblu a fost dimensionat pentru a găzdui cele 4 grupe de grădiniță cu predare în limba maghiară, respectiv noua grupa de creșă cu predare în limba maghiară, iar finanțarea proiectului nu permite modificarea acestor parametri, adică nu se poate exclude una dintre grupe din rândul beneficiarilor. Mai mult, Eparhia Reformată din Ardeal s-a oferit să plătească inclusiv costul întreținerii imobilelor pe o perioadă de un an", a declarat Csoma Botond, președinte UDMR Cluj și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

Csoma Botond consideră că situația creată afectează în mod clar interesele comunității maghiare, dar și ale comunității majoritare din Huedin deoarece datorită refuzului preluării noii clădiri atât grupele de grădiniță cu predare în limba română, cât și cele cu predare în limba maghiară vor începe noul an școlar în locațiile aglomerate de până acum. ”Presiunile publice din săptămânile premergătoare ședinței consiliului local au generat o situație în care interesele locale au fost eclipsate de o campanie mediatică ce ne reamintește de retorică șovinistă și antimaghiară a regimului Ceaușescu. Reprezentanții locali și județeni ai UDMR, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal vor căuta în continuare soluția pentru îmbunătățirea condițiilor educației în limba maghiară la nivel de creșă și grădiniță, pentru păstrarea identității și creșterea prestigiului educației în limba maternă”, a concluzionat Csoma Botond.

Consilierii PNL și PSD au votat împotriva preluării grădiniței, cei de la UDMR au votat pentru, iar 2 consilieri USR s-au abținut, alături de un independent.

Foto: Reformatus.ro

Comentarii Facebook