UBB acuza Ministerul Educatiei ca impune taxe exagerate pentru studentii straini

Conducerea Universitatii "Babes-Bolyai" acuza Ministerul Educatiei ca impune taxe exagerate pentru studentii straini, cu exceptia celor din Uniunea Europeana si Elvetia. Reprezentantii UBB Cluj sustin ca acest lucru ii indeparteaza pe studenti, care nu isi permit sa plateasca taxe lunare care ajung pana la 1.000 de euro.

Conducerea universitatii clujene contesta Ordonanta de Guvern numarul 22, din 29 august 2009, prin care sunt instituite taxele pentru studentii straini. "Acestea sunt prea mari, de exemplu intre 220 – 950 EUR/luna la nivel licenta si master, 240 – 970 EUR/luna la nivel doctorat. Astfel de taxe, extrem de ridicate, mai curand resping candidati, incat nu aduc niciun beneficiu, de niciun fel, universitatilor din Romania. Cerem imperios revizuirea si scaderea taxelor, abrogarea Ordonantei Guvernului 22/2009 si crearea unei alte reglementari care sa sprijine universitatile romanesti in atragerea  de studenti din alte tari", sustin reprezentantii UBB Cluj.

Conducerea Universitatii afirma ca nivelul de competitivitate al institutiei este dat si de numarul de studenti straini pe care reuseste sa il atraga si ca in acest sens Guvernul nu ii ajuta deloc.

 

In plus, reprezentantii UBB sustin ca in Ordonanta de Guvern in cauza exista o contradictie, motiv pentru care ar trebui anulata. "Pe de o parte, art. 1. al. 2 prevede dreptul senatelor universitare de a stabili taxele, pe de alta parte, in anexa “a” se stabilesc taxele de catre Guvern", incheie conducerea universitatii.

Comentarii Facebook