Turnul Pompierilor va fi deschis și noaptea! Clujenii așteaptă asta de mult timp - FOTO


Clujenii sunt invitați să viziteze Turnul Pompierilor și după lăsarea întunericului. Acum, programul de vizitare, inclusiv în weekenduri, este 09:00-18:00, dar de Noaptea Muzeelor va fi deschis până la ora 24.00.

Din cele mai vechi timpuri, în cadrul comunităților s-au organizat grupuri de oameni capabili să intervină pentru protecția persoanelor și a bunurilor acestora, în lupta cu focul și calamitățile naturale. Așa s-au născut formațiunile de pompieri, iar prima atestare documentară a acestora în județul Cluj datează din Epoca Romană. Trecerea timpului a dus la modalități diferite de organizare a pompierilor, până la ceea ce cunoaștem în prezent. 

Pentru a înțelege și mai bine istoria salvatorilor clujeni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al Județului Cluj, alături de Centrul de Cultură Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, vă invită la Turnul Pompierilor, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor. Astfel, sâmbătă, 13 mai 2023, accesul va fi permis în intervalul orar 18:00-24:00. 

Pompieri îmbrăcați în costume de epocă vor oferi clujenilor un tur ghidat pe strada Tipografiei, iar publicul va putea vedea două hipo-pompe de colecție din secolul XX, precum și tehnica modernă de intervenție. Întregul tur va culmina cu o vizită în Turnul Pompierilor, proaspăt reabilitat, unde clujenii se vor bucura de o panoramă superbă asupra orașului. De asemenea, în interior am amenajat o expoziție inedită cu artefacte și uniforme folosite de către pompieri. 

Referitor la Turnul Pompierilor, acesta a fost deschis în luna martie, după un amplu proces de reabilitare. Cu alte cuvinte, a fost reparată întreaga structură a turnului, acoperișul de sticlă fiind înlocuit de o terasă cu rol de observator urban. 

Turnul Pompierilor se află în circuitul turistic al orașului atât ca punct de belvedere – nivelul superior permite vizualizarea unei panorame de 360 de grade asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale.

ISU Cluj - Noaptea Muzeelor (2).jpeg

Comentarii Facebook