Trei clujeni au ajutat la recuperarea unor monede de aur, în valoare de 8.000 euro. Ce gest impresionant au făcut VIDEO



Polițiștii au reușit recuperarea a 22 monede din aur, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, datorită unei descoperiri făcute de trei clujeni care efectuau un studiu geotehnic.

La data de 26 octombrie a.c., Poliţia a fost sesizată de către trei cetăţeni cu privire la faptul că, în timp ce efectuau un studiu geotehnic la un imobil din centrul municipiului Cluj-Napoca, au găsit un vas ceramic în care se aflau mai multe monede care păreau a fi din aur.

Poliţiştii din cadrul Compartimentului Patrimoniu Cultural Naţional împreună cu un expert în mumismatică, în urma deplasării la faţa locului, au stabilit că monedele în cauză sunt susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur al Patrimoniului Naţional”, informează IPJ Cluj

Astfel, au fost identificate 22 de monede din aur, respectiv 10 monede din aur de nominal - 4 Ducaţi Franz Josef, 2 monede din aur de nominal - 1 Ducat Franz Josef, o monedă din aur de nominal - 10 ruble din anul 1899, 9 monede din aur jubiliare ,,Ardealul nostru 1944”.
Valoarea acestora se ridică la circa 7.000 - 8.000 de euro.

Monedele au fost predate Direcţiei pentru Cultură Cluj, instituţie abilitată să le remită unei instituţii muzeale pentru păstrare, valorificare şi clasare în patrimoniul cultural naţional.

Clujenii care au făcut descoperirea au fost primiţi de conducerea inspectoratului. Ei au primit diplome şi le-au fost adresate mulţumiri pentru spiritul civic.

Cei trei au mărturisit că deși s-au bucurat de descoperirea făcută, au considerat că locul ”comorii” este în Patrimoniul Cultural Naţional.

Comentarii Facebook