Doua operatii de transplant, in premiera pentru Sud-Estul Europei, facute azi la Cluj, cu robotul Da Vinci-Vezi VIDEO

 

Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au prelevat si au transplantat astazi, in premiera pentru Sud-Estul Europei, doi rinichi cu robotul Da Vinci.

 

Au fost operate doua perechi, mama - fiica din Iasi, si nora - soacra din Petrosani. Prima operatie a inceput  la ora 11.30, cand medicii clujeni au prelevat un rinichi de la Mariana Anton, care s-a decis sa ii doneze organul fiicei sale, Iulia, in varsta de 14 ani.

 

Fetita mea a fost dignosticata cu insufienta renala cand avea 7 ani si de atunci am facut tratamente, dar de anul trecut din ianuarie a fost trecuta pe dializa. Boala degenereaza si fara transplant nu se poate. Am decis sa ma sacrific, pentru ca fetita mea sa aiba o viata normala”, a declarat Mariana Anton, inainte de operatie.

 

Al doilea cuplu de la care va fi prelevat si transplantat un rinichi a venit la Cluj din Petrosani. Metet Maria a decis sa ii doneze un rinichi nurorii sale, Irina, in varsta de 31 de ani.

 

Am avut o discutie in familie, deoarece eram mai multi compatibili pentru a dona rinichiul. Am decis sa fac eu operatia, deoarece sunt la pensie si fiul meu trebuie sa mearga la serviciu, are o viata activa. Vreau sa imi ajut nora, avem o relatie buna, chiar daca suna ciudat, soacra ii da un organ nurorii sale, dar noi ne intelegem bine”, a spus maria Metet.

 

Operatiile au fost  facute de o echipa de medici condusa de profesorul Mihai Lucan. El a fost asistat de doi specialisti, care au venit de la Institutul de Transplant din Barcelona, unde astfel de operatii se fac deja.

 

E o premiera ce facem noi, e un lucru mare. Operatiile vor fi de mare precizie si refacerea va fi mult mai usoara. Ma bucur ca ma ajuta medicii din Barcelona, pentru ca au experienta. Transplanturi cu robotul Da Vinci se fac doar acolo si la Paris, adica in doar doua locuri din Europa. Si acum la noi”, a declarat pentru Stiri de Cluj.ro profesorul Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant renal Cluj.  

 

Transplanturile nu au fost  facute in paralel, din motive tehnice, si au durat fiecare aproximativ 4 ore. Costul lor este unul mult mai ridicat fata de un transplant obisnuit si ajunge pana la 10.000 de lei fiecare.

 

E mai scump dar merita, oricine isi doreste tot ce e mai bun pentru viata lui. Asadar si acesti pacienti vor sa fie operati cu robotul Da Vinci, pe care il avem inca de la inceputul lunii decembrie. A costat 2 milioane de euro”, a mai spus Lucan.

Comentarii Facebook