Topul celor mai inutile facultăți din România


Facultățile care trimit cei mai mulți studenți direct în șomaj sunt cele de profil umanist, Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe politice, urmate de Jurnalism, Administraţie publică şi chiar Ştiinţe economice, potrivit unui sondaj realizat de REALITATEA.NET în rândul specialiştilor HR.

Unul dintre motivele pentru care absolvenții de liceu se confruntă cu dileme în momentul alegerii unei facultăți este lipsa studiilor cu privire la cererea pe piaţa forţei de muncă într-un interval de 3-5 ani.

"Nu avem un studiu care să evidenţieze un clasament clar al celor mai "inutile" facultăţi. Ce am observat totuşi este că cea mai mare incompatibilitate între absolvenţi şi nevoia de forţă de muncă tânără a companiilor se regăseşte pe specializările unde piaţa are un grad de dinamicitate ridicat. Astfel de ramuri sunt Marketingul, Managementul afacerilor, Relaţiile publice", spune Adi Cernat, CEO al SmartDreamers, potrivit realitatea.net.

Specialiștii în resurse umane susțin că structura învățământului superior din România nu este aliniată cu trendurile din piața reală, astfel angajatorii fiind puse în situația de a alege între angajarea unui personal cu experiență, sau a unui proaspăt absolvent, pe care mai apoi să îl aducă la curent în mai multe luni de la recrutare cu ultimele trenduri.

"Tinerilor de azi nu prea le mai pasă de facultate pentru că societatea românească nu mai valorizează educaţia. Modelele sunt cu totul altele, din păcate. Cei care au intrat la facultate şi cu care mă întâlnesc eu, într-o proporţie covârşitoare o găsesc inutilă şi plictisitoare. Asta e destul de dezamăgitor şi îngrijorător. A face o facultate a devenit mai mult o chestie de statut decât o chestie de educaţie", a declarat Dan Berteanu, partener al achieveglobal CEE.

Iată care sunt cele mai puțin căutate specializări de pe piața muncii:

- Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe politice, Jurnalism, Administraţie publică, Ştiinţe economice

Cele mai căutate specializări (2013)

- Politehnică, Automatizări, Cibernetică, Informatică, Limbi străine, Medicină, Farmacie.

Comentarii Facebook