Miercuri 24 Aprilie

Țiganii din Cluj vor câte o statuie a lui Kogălniceanu în judeţele cu număr mare de romi

 

Unul dintre liderii Partidei Rromilor Pro Europa Cluj, prim-vicepreşedintele Aurel Pascu, cere construirea câte unei statui a lui Mihail Kogălniceanu în fiecare județ în care sunt mulți romi.

 

La aceste statui ar urma să fie organizate sărbători de ziua eliberării din sclavie, 20 februarie 1856.

 

Solicităm autorităţilor locale din judeţele cu pondere mare de romi să construiască o statuie a lui Mihail Kogălniceanu, ca loc de sărbătorire a romilor, pentru eliberarea din sclavie, 20 februarie 1856. Facem această solicitare deoarece nu există niciun loc amenajat pentru sărbătorirea evenimentului. După 157 de ani, în România europeană mai există prejudecăţi asupra romilor, există discriminări, există rasism, discriminare din partea autorităţilor publice, din partea unor persoane majoritare, din partea unor agenţi economici sau politicieni, cum ar fi propunerile ca femeile rome să fie sterilizate. Când aceste fenomene negative nu vor mai exista, putem spune că trăim într-o Românie liberă şi europeană, fără prejudecăţi”, a arătat Pascu, conform Mediafax.

 

Acesta a subliniat că în 20 februarie 1856 romii din România au fost eliberați din sclavie, prin ”Legiuirea pentru emancipaţiunea tuturor ţiganilor din Principatul Românesc” întocmită de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.

Comentarii Facebook