Testul pentru fumători GRATUIT în Cluj-Napoca



Clujenii își pot verifica gratuit plămânii in 17 și 18 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), marcată pe 14 noiembrie, se arată într-un comunicat al Societăţii Române de Pneumologie.


Clujenii își pot verifica gratuit plămânii sâmbătă și duminică în Galeriile Real.

"Le recomand tuturor românilor, în special celor care fumează şi care îşi încep ziua cu aşa-zisa tuse a fumătorului, să îşi facă o spirometrie gratuită în aceste zile, pentru a putea acţiona din timp în cazul în care se depistează vreo problemă. Testul durează doar câteva minute, nu doare şi nu necesită efort iar rezultatul se dă pe loc", a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, potrivit comunicatului citat.

BPOC este o boală care a fost neglijată multă vreme, dar care în următorii zece ani va deveni a treia cauză de deces în lume, depăşind alte afecţiuni mai cunoscute publicului larg, precum diabetul zaharat.

În România, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus (mai puţin de 50% din pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an).

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd), scrie realitatea.net.

Proiectul este unul de mare amploare, spirometriile gratuite fiind disponibile și fumatorilor din Bucureşti Est, Constanţa 2, Piteşti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galaţi, Timişoara 1 şi Oradea 1.


Comentarii Facebook