Tepe cu firme fantoma, date de un italian la Cluj si in toata tara


Firma din Cluj a unui cetatean italian a fost perchezitionata astazi de catre procurorii DIICOT, intr-un dosar de evaziune fiscala. Italianul folosea metoda CARUSEL si trecea marfa printr-o serie de firme fantoma.

Perchezitii similare au fost facute de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism –  Serviciul Teritorial Bucuresti in alte 15 locatii din tara, in judetul Ilfov, in municipiul Bucuresti si in Oradea.

Liderul gruparii a fost identificat in persoana invinuitului Degl Innocenti Alberto, cetatean italian, in varsta de 44 de ani.

"Membrii gruparii achizitionau marfuri (legume-fructe) de pe piata intracomunitara, in special din Italia si le comercializau in Romania, cu eludarea dispozitiilor legale privind plata TVA aferenta bugetului de stat, prin intermediul unei  fraude de tip CARUSEL. In acest scop erau folosite societati comerciale  tip 'fantoma', ca intermediare intre societatea exportatoare din Italia si societatea beneficiara a importurilor din Romania", sustin procurorii DIICOT.

Marfa era vanduta de la firma la alta din cadrul aceluiasi grup, iar in prealabil erau trecute scriptic prin alte 2-3 societati, "societati fantoma erau infiintate/preluate de catre persoane special racolate in acest scop si care actionau la comanda liderilor gruparii. Societatile erau folosite o scurta perioada de timp (2-3 luni ) pentru achizitia de marfuri, in scopul preluarii sarcinii platii TVA, fiind apoi cesionate  catre persoane greu identificabile, de regula cetateni straini, cu consecinta eludarii platii acestei taxe", au mai precizat anchetatorii.

Prejudiciul este de peste 2 milioane de lei, creat prin sustragerea de la plata TVA catre bugetul de stat.

DIICOT a retinut pentru audieri 15 persoane si continua cercetarile pentru a vedea toata activitatea infractionala a grupului.

Comentarii Facebook