Tenorul Jose Carreras primește la Cluj titlul de Doctor Honoris Causa

 

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca îi va acorda tenorului Jose Carreras titlul de Doctor Honoris Causa, sâmbătă, 28 noiembrie 2015, cu începere de la ora 17.00. 

 

José Carreras ocupă un loc privilegiat în istoria muzicii de operă. Biografia artistului relevă o traiectorie spectaculoasă. Pornind din Barcelona, oraşul în care s-a născut, a studiat şi a debutat în 1970, a cântat în cele mai cunoscute şi prestigioase săli de operă de pe mapamond: Scala din Milano, Metropolitan Opera House, San Francisco Opera, Opera din Viena, Royal Opera House din Londra, Opera din München, Chicago’s Lyrics Opera şi a avut interpretări memorabile la Festivalurile de la Salzburg, Aix en Provence, Edinburgh, Verona. De-a lungul carierei sale, José Carreras a colaborat cu cele mai importante orchestre şi cu cei mai cunoscuţi dirijori. Repertoriul abordat acoperă peste 600 de titluri din cele mai diverse genuri şi epoci muzicale. 

 

Celebrul trio ”3 Tenors”, format alături de Plácido Domingo şi Luciano Pavarotti a devenit legendar, având un impact fără precedent în istoria spectacolelor de operă. 

 

Discografia lui José Carreras cuprinde peste 160 de înregistrări, ce conţin 50 de opere complete, oratorii. Aprecierea publicului s-a concretizat şi în cele aproximativ 85 de milioane de albume care s-au vândut de-a lungul timpului, iar recunoaşterea specialiştilor în numeroasele Discuri de Aur şi Platină acordate artistului. Palmaresul său mai cuprinde importante premii naţionale şi internaţionale, distincţii şi 16 titluri de Doctor Honoris Causa. 

 

José Carreras se va afla la Cluj cu ocazia concertului extraordinar, ce va avea loc pe 29 noiembrie 2015, ora 19:00, la Sala Polivalentă. Celebrul tenor va susţine acest grandios concert în cadrul turneului mondial – ”A LIFE IN MUSIC” (”O viaţă dedicată Muzicii”), preilej de a valorifica această ocazie şi de a-i acorda, în semn de apreciere şi admiraţie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. În cadrul ceremoniei prezentate de domnul Rector prof.univ.dr. Vasile Jucan, domnul prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean va prezenta Laudatio. 

Comentarii Facebook