Taxa de 5% inventată de patronul unui local din Cluj, ca să nu crească salariile angajaților, e ilegală


Localul clujean care impune 5% din notă pentru susținerea personalului lor ”cool” nu respectă legea. 

După ce fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie în ianuarie 2023, majoritatea localurilor din Cluj-Napoca au început să ofere posibilitatea clienților de a alege suma lăsată ca și bacșiș, încercuind în nota de plată suma pe care aceștia sunt dispuși să o ofere, opțiunile fiind de a contribui cu 5, 10 sau 15% în plus, la totalul notei de plată. 

Un cunoscut local clujean a mers mai departe și pretinde o taxă obligatorie, în plus, de 5% la orice consum.

Legea este clară în această privință: ”bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. 

Operatorii economici (restaurante și baruri) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit/ între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”, se arată în Legea 376/2022, din 23 decembrie 2022.

Astfel, taxa impusă la Cluj este ilegală. Se pare că, în curând, Protecția Consumatorilor Cluj va demara un control și pe această temă supărătoare pentru clienți, care cred că și așa viața s-a scumpit excesiv. 

Comentarii Facebook