Țara arde, iar credincioșii din Cluj sunt cărați, în grup, în pelerinaj la Vâlcea. Noaptea minții!


O clujeancă relatează cât de șocată a fost să afle că mama ei este programată să plece într-un pelerinaj pe la biserici și mănăstiri din Vâlcea.

Ora 9:10.

Eu: Bună dimineața! Ce faci?

Mama: Neața! Uite, bine, mă pregătesc să merg în pelerinaj.

Eu: Undeee?

Mama: În pelerinaj, în Vălcea. Mâine. Nu azi.

Eu: Păi cum mergi? Serios acum, e o glumă?

Mama: Nu, chiar merg. E mâine dimineață. Pornim cu autocarul dimineața și venim seara. Vizităm biserici, mănăstiri. Vreo 20 de oameni suntem înscriși. Eu m-am înscris de mult.

Eu: Bun, dar știi de recomandările care se fac în toată țara? Să nu circulăm cu mijloacele de transport în comun, să nu stăm în aglomerație, să ne expunem cât putem de puțin în perioada asta.

Mama: Dacă era așa de nasol, mă gândesc că nu s-ar mai fi organizat, nu? E prin Biserică, Patriarhie.

Eu: Sigur au anulat sau au reprogramat. Hai că-i sun acum și te anunț. Poate te-au sunat și nu ai observat”, a relatat discuția Corina Brândușan, pe corinabrandusan.wordpress.com.

Clujeanca, fostă jurnalistă, a sunat la organizatorul pelerinajului.

Eu: Bună dimineața! Mama mea și-a făcut o rezervare la un pelerinaj care ar fi trebuit să aibă loc mâine, în Vâlcea.

Doamna: Bună dimineața.

Eu: Mama spune că nu a anunțat-o nimeni că s-ar anula sau reprograma. Mă gândesc că, în condițiile actuale și cu măsurile de siguranță publică luate la nivel național, se va reprograma. Așa e? Aș vrea să o anunț, să știe.

Doamna: Nu. Pelerinajul se ține.

Eu: Serios? Ați văzut recomandările medicilor, ale specialiștilor, ale oficialităților, să ne expunem cât mai puțin posibil? Vi se pare o idee bună acum, sincer? Mai ales că majoritatea celor care participă bănuiesc că sunt persoane în vârstă, care sunt cele mai afectate de acest virus.

Doamna: Ăăă…spuneți-mi numele doamnei. Dacă nu vrea să vină, atunci noi o scoatem de pe listă. Nu-i putem da banii înapoi, dar vine la alt pelerinaj, dacă nu vrea…

Eu: Apreciez că există posibilitatea asta, însă mama va trebui să ia decizia asta. Nu pot decide eu în numele ei. Eram sigură că se reprogramează, de fapt pentru asta am sunat, ca să aflu. Mama probabil că nu va veni, dar o să vă sune ea să vă confirme. Știți, ea a făcut rezervarea, ea o va anula, dacă dorește. Dar nu v-ați gândit, pentru siguranța oamenilor înscriși, să reprogramați?

Doamna: ….

Până la urmă mama Corinei a acceptat să nu se mai ducă, pentru propria ei siguranță. 

E un context. Nu e panică, e o măsură de siguranță. Pe care cred că e bine să o respecte chiar și biserica. Și fiecare dintre noi, cât putem de mult.

S-au anulat/reprogramat evenimente complexe, un pelerinaj cred că ar fi fost floare la ureche să-l reprogramezi. Dacă-ți pasă…sigur. Dacă ai respect, dragoste și grijă față de semeni.  E părerea mea, nu un adevăr general valabil. Poate greșesc.

Acum o oră pușcam de nervi. Acum sunt doar…dezamăgită.

PS: Acesta nu e un articol despre cât de nasoală e biserica. Nu fac parte dintre cei care vor să decredibilizeze instituția asta. Cred că fiecare își ia din credință, biserică, misticism ce are nevoie. De fapt, eu chiar merg la biserică – e drept, nu la cea ortodoxă, pentru că sunt catolică”, și-a încheiat clujeanca relatarea, pe corinabrandusan.wordpress.com.

Comentarii Facebook