,,Tăiați toți platanii. Nu avem nevoie de ei!”- Invazia insectelor i-a adus pe clujeni pe culmile disperării


De aproximativ o lună cei care locuiesc în Cluj-Napoca se confruntă cu sute de exemplare de ploșnițe care au împânzit pur și simplu orașul. În cartiere precum Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua sau Între Lacuri, locuitorii se plâng că nu mai pot să iasă deloc pe balcon, să-și întindă rufele afară sau să aeriseasca încăperile casei. 

Clujenii au ajuns să fie atât de disperați de situație încât cer autorităților locale să taie platanii, copaci în care ploșnițele marmorate  își duc veacul. 

,,Mi se pare absurd ca de atâția ani nu s-a decis să se taie platanii, nu au ce căuta în România. Să se taie absolut toți, e plin de tigru de platan, nu poti sta pe balcon, nu poți ieși afara fără sa te umpli de ele, se lipesc de tine.

Înlocuiți platanii cu alți copaci, și înainte gândiți-vă ce efecte pot aduce. În primul an în care au apărut aceste insecte, nu am putut intra în balcon, SUTE am avut și avand in vedere că a venit căldura mai repede, asta va urma iar, nu se poate așa ceva. TĂIAȚI TOȚI PLATANII, NU AVEM NEVOIE DE EI!”, a relatat o clujeancă pentru Știri de Cluj. 

Și în zona Platinia au fost înregistrate plângeri: ,,Situație insuportabilă cauzată de către insectele de platan. Nu se poate sta pe balcon, nu se pot întinde rufele, nu se poate aerisi, nu se pot deschide geamurile. În timpul zilei aceste insecte apar cu miile”.

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord. Această insectă se hrănește cu frunzele platanilor, însă ocazional preferă și frasinul.

Specialiștii spun că, pentru combaterea ploșnițelor dantelate, dezinsecția nu este eficientă, iar această metodă nu ar face altceva decât să „zădărnicească" apariţia sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească în aceste ploşniţe o sursă de hrană, amplificând astfel problema. 

Experții spun că o soluție ar fi să reducem plantarea de platani, pentru a nu le crea mediul propice de dezvoltare.

Acest tip de insectă nu este singura care și-a făcut simțită prezența în Cluj-Napoca. Și alte specii de ploșnițe, precum cea marmorată sau cea verde au apărut odată cu căldura. În cazul acestor specii dezinsecția poate fi folosită în mod eficient. 

,,Este plin cartierul Mărăști de ploșnițe (mari, mici) și nu se vede deloc să meargă vreo masina cu dezinsecție. Nu se poate sta cu geamurile deschise!!!” , se arată într-o reclamație pentru Primăria Cluj. 

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, ultima dezinsecție a fost efectuată pe 4 septembrie 2023, ultimele tratamente fitosanitare au fost aplicate la data de 6 octombrie 2023, iar ultima deratizare tot pe 6 octombrie 2023. 

Comentarii Facebook