Sute de clujeni au venit sa se roage la Catedrala Ortodoxa in Joia Mare

 

Mai multi credinciosi au trecut inca de dimineata pragul Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca in Joia Mare pentru a se ruga.

"Eu sunt o femeie credincioasa si am venit sa ma rog pentru nepotii mei, pentru fata mea si pentru toti oamenii. Trebuie sa invatam sa fim mai buni, sa iertam si sa ii ajutam pe cei nevoiasi din putinul pe care-l avem", a spus una dintre femeile prezente la slujba.


Tot azi se comemoreaza spalarea picioarelor si Cina cea de Taina a lui Isus din Nazaret cu Apostolii asa cum este descris in Evanghelie. In aceasta zi se citesc cele 12 evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii.

In Joia Mare Mantuitorul a spalat picioarele ucenicilor, dandu-le prin aceasta, lor si noua, pilda de smerenie. Tot astazi, cu trei zile inainte de Pasti, a avut loc Cina cea de Taina, asezarea Sfintei Cuminecaturi.

Tot in Joia Mare Hristos s-a rugat in Gradina Ghetsimani. Indata ce sfarsi rugaciunea sacerdotala, asa cum arata Sfantul Ioan, Domnul trecu impreuna cu ucenicii Sai dincolo de paraul Cedrilor si intra in Gradina Ghetsimani, asezata la poalele Muntelui Maslinilor. Aici, pe Muntele Maslinilor, unde Se retragea dupa predicile din timpul zilei, isi petrecuse Iisus ultimele Sale nopti insotit de ucenici.

Acum, in aceasta din urma noapte, El S-a oprit in gradina, pregatindu-Se de lupta suprema. Un alt eveniment important petrecut in Joia Mare a fost tradarea lui Iuda.

Joi este ziua in care gospodinele trebuie sa vopseasca ouale in rosu, urmand ca in Sambata Mare sa coaca pasca si cozonacul ce vor fi duse la biserica in noaptea de inviere pentru a fi sfintite.

 


Comentarii Facebook