STUDIU făcut de UBB Cluj: Aproape jumătate dintre profesorii României cred în dictatură, rasism, homofobie şi pedeapsa cu moartea

 

Aproape jumătate dintre profesorii români cred în dictatură, rasism, homofobie şi pedeapsa cu moartea.

 

Un studiu realizat de UBB Cluj arată că învăţământul românesc nu este pe drumul cel bun, mentalitatea profesorilor nefiind în concordanță cu ideile europene. Specialiştii Universităţii din Cluj au intervievat 1.427 de profesori din România, pe care i-au întrebat care sunt părerile lor în legătură cu aspecte sau subiecte dezbătute în societate.

 

Cercetarea a scos la iveală că:

 

- 45% dintre profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial;

- 40% dintre ei se declară pentru pedeapsa cu moartea;

- 40% sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi acceptată.

 

Un alt rezultat arată că:

 

- unul din trei dascăli nu vrea să fie vecin cu persoane de etnie romă (42,5%);

- nu vrea să aibă de a face cu membri ai comunităţii LGBT (38,3%);

- nu vrea să aibă de a face cu persoanele care vorbesc o altă limbă (33.7%);

- nu vrea să aibă de a face cu cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%);

- peste 50% dintre respondenţi îi resping pe cei care consumă droguri sau sunt depedenţi de alcool.

 

Studiul ”Educaţie pentru democraţie în şcolile din România” a fost realizat în luna octombrie de o echipă de sociologi de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la comanda Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung din Bucureşti, 14% dintre cadrele didactice ar aproba existenţa unui regim militar.

 

La întrebarea <Cât de bine credeţi că ar fi pentru România?>, 87% din totalul profesorilor cuprinşi în eşantion apreciază un sistem politic democratic ca fiind o opţiune bună sau foarte bună pentru România. Pe de altă parte, 45% dintre profesori acordă calificative de <foarte bine> sau <bine> scenariului în care România ar fi guvernată de un lider puternic, care minimizează rolul Parlamentului şi al alegerilor. 14% dintre profesori ar aprecia ieşirea României din UE ca fiind o proiecţie pozitivă, acelaşi procent ar aproba existenţa unui regim militar, iar 11% ar favoriza prezenţa unui sistem guvernat de legea religioasă, care ar presupune lipsa partidelor politice şi absenţa mecanismelor electorale”, se arată în documentul citat.

 

Realizatorii studiului susţin că în rândul profesorilor cu vârste până la 35 de ani inclusiv se regăsesc cele mai ridicate procente de respondenţi care aderă la o poziţie eurosceptică şi care ar aprecia pozitiv scenariile nedemocratice expuse în întrebări.

 

De asemenea, 26% dintre profesori se declară deloc mulţumiţi faţă de modul în care funcţionează sistemul politic din România, iar 10% consideră că, în prezent, felul în care este guvernată ţara nu este deloc democratic.

 

Obiecţiile majore pe care profesorii le au faţă de funcţionarea actuală a democraţiei în România sunt legate de percepţia unei distanţe foarte mari între clasa politică şi cetăţeni, precum şi de lipsa mecanismelor de verificare şi penalizare a politicienilor care încalcă reguli şi care nu îşi îndeplinesc promisiunile. Răspunsurile profesorilor indică nivele reduse de încredere în instituţii importante ale sistemului politic. Astfel, doar 8% dintre respondenţi au nivele ridicate de încredere în partide, 15% în Parlament şi 19 % în Guvern”, se mai arată în document.

 

Majoritatea profesorilor condamnă practicile referitoare la forme de violenţă în familie. Astfel, 85,6% consideră că niciodată nu e justificat ca soţul să îşi lovească partenera, iar 68,4% sunt de părere că lovirea copiilor de către părinţi este un comportament care nu îşi găseşte niciodată justificare.

 

Pedeapsa cu moartea este respinsă doar de 59,1% dintre profesorii care au răspuns studiului. Aceştia acceptă, însă, divorţul. Doar 9,9% nu îl consideră niciodată justificat.

 

De asemenea, relaţiile sexuale premaritale sunt acceptate în cea mai mare parte, doar 10,4% dând un răspuns negativ.

 

În sensul acţiunilor de protest, participarea la greve, declarată de 48,5% dintre respondenţi, este surclasată de semnarea de petiţii, raportată de 60,8% dintre respondenţi, scrie Mediafax.

 

De asemenea, 31,3% dintre respondenţi au participat la demonstraţii paşnice, pe când doar 8% au luat parte la un boicot, fiind înregistrată şi existenţa ”unei doze însemnate de scepticism în ceea ce priveşte eficienţa protestului pentru generarea de schimbări ale deciziilor politice”.

 

În chestionar a fost inclusă şi o întrebare legată de opinia profesorilor în privinţa acordării în România a permisiunii ca persoanele de acelaşi sex să se căsătorească, iar din rândul respondenţilor care au oferit un răspuns valid, 60,5% au exprimat un dezacord total faţă de această idee.

 

Eşantionul reprezentantiv a cuprins 1.427 de profesori din clasele 5-12 din România, aleşi aleator din 140 de şcoli, datele fiind culese în perioada 10-24 noiembrie 2017.

Comentarii Facebook