Studentii senatori din UBB Cluj, acuzati de "dictatura"! Au respins propunerea ca mandatele lor sa fie de maxim 4 ani


Conducerea Organizatiei Studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai" (OSUBB) ii acuza pe studentii senatori din universitate ca au modificat Statutul Studentului si nu tin cont de propuneri.

"OSUBB condamna modalitatea in care a fost modificat Statutul Studentului din UBB, acesta nefiind supus dezbaterii publice. Statutul Studentului este un document care vizeaza in mod direct studentii, nu doar pe reprezentantii acestora, drept urmare consideram ca ar trebui sa tina cont si de opinia acestora. In contextul modificarilor actuale ale Statutului Studentului din UBB, consideram ca drepturile studentilor din UBB au ramas in continuare pe ultimul loc, iar respectarea principiilor democratice in procesul de alegere a viitorilor reprezentanti ai studentilor ramane, in continuare, doar un vis", a declarat presedintele OSUBB, Andreea Monica Petrut.

Studentii senatori din UBB au avut in 30 noiembrie o sedinta in care au dezbatut propunerile studentilor si le-a modificat "la sange".

"Au stabilit ca organizatiile studentilor sa nu aiba acces in organele decizionale si consultative de la nivelul Universitatii. Practic OSUBB si orice alt ONG al studentilor nu ar putea sa aiba loc la masa decizionala, desi alte organizatii mai mici au loc in consiliul facultatilor", a mai spus Andreea Petrut.

De asemenea, studentii senatori nu au tinut cont de propunerea ca orice student sa poata candida pentru un functie de senator sau chiar de prefect al studentilor. "Pentru consiliul facultatii vor putea candida, in luna ianuarie, numai actualii sefi de an; pentru functia de senator, studentii vor putea sa candideze doar dupa ce vor fi validati de catre o comisie desemnata de actualii studenti reprezentanti; pentru functia de prefect pot candida doar studentii senatori. Desi OSUBB a sustinut vehement ca orice student sa aiba posibilitatea de a candida, niciunul dintre actualii studenti reprezentanti nu a votat aceasta propunere. Vor sa restrictioneze candidaturile. Pana la urma ei isi constituie comisia si pot sa valideze candidatura oricui", a mai spus presedintele OSUBB.

Studentii mai sunt nemultumiti si de faptul ca senatorii au mentinut prevederea ca dictoranzii din UBB sa poata candida pentru functiile de reprezentanti ai studentilor.

"Studentii doctoranzi pot candida pentru locurile de studenti senatori destinate reprezentarii tuturor studentilor dintr-o anumita facultate, chiar daca acestia au un statut specific conform Legii Educatiei. De asemenea, toate ONG-urile au fost incadrate in aceeasi categorie, fara sa se tina cont de scopul, activitatea si nivelul la care actioneaza", a afirmat Andreea Petrut. In randul studentilor senatori sunt foarte multi care au trecut de prima tinerete si acum sunt la doctorat, dar sunt in continuare reprezentanti ai studentilor. "Un exemplu este al prefectului studetilor, Andrei Ciubuc, care conduce de 9 ani studentii si care a facut intre timp doua masterate si acum este la doctorat, dar a ramas tot in functie", a mai spus Petrut.

OSUBB ii acuza pe studentii senatori ca vor sa ii impuna dictatura. "Noi am sustinut introducerea posibilitatii ca un student sa poata fi reprezentant maxim doua mandate de cate 2 ani, adica maxim 4 ani. Consiliul a decis ca numarul de mandate pentru o functie sa fie nelimitat", a mai precizat Andreea Petrut.

Toate aceste propuneri vor fi supuse votului in 8 decembrie, in Senatul Universitatii, cand ar trebui sa fie adoptat Statutul Studentilor.

Comentarii Facebook