Statul maghiar a plătit renovarea a două grădinițe din Cluj: Grădiniţa în limba maghiară va deveni atractivă şi pentru copiii din căsătoriile mixte


Două grădinițe din localităţile Nearşova şi Izvoru Crişului, judeţul Cluj, au fost renovate cu bani de la Guvernul Ungariei.

Inaugurarea a fost făcută de Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională. Acesta a spus în satul Nearşova, comuna Izvorul Crișului, că guvernul pe care îl reprezintă are un program prin care sunt renovate sau construite 1000 de grădinițe în Bazinul Carpatic, din afara graniţelor Ungariei, unde copiii învaţă în limba maghiară, relatează MTI, preluat de Rador și citat de Edupedu.ro.

Acesta crede că este important pentru familiile mixte să aibă grădinițe și să fie atractive, pentru a-și trimite copiii acolo. Árpád János Potápi a precizat că aceste unități ar trebui să ofere program prelungit și o masă caldă. Grădinița în limba maghiară va deveni atractivă şi pentru copiii din căsătoriile mixte, iar cei care au început să înveţe în limba maghiară vor alege, probabil, să îşi continue studiile în limba maghiară şi la şcoală, a adăugat secretarul de stat.

La inaugurarea grădiniţei din Nearşova a participat și protopopul István Vincze Minya. Acesta a citit un document prin care biserica reformată din localitate a renunţat, în 1879, la acest spațiu, care a fost cedat comunităţii locale.

Dacă nu se va mai învăța în maghiară, biserica va rupe actul și donația va fi anulată, a mai spus protopopul.

Renovarea grădiniţei din Nearşova a fost coordonată de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR). Botond Burus Siklódi, preşedintele UCDMR, a spus că înainte de acest program de dezvoltare a grădiniţelor, organizaţia lor profesională nu s-a ocupat de şantiere. Cu toate acestea, s-au angajat să se ocupe de lucrările de construcţii, extindere şi renovare ale unor grădiniţe din aproximativ 60 de aşezări.

Réka Brendus, director de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politici Naţionale, a participat vineri după-amiază la inaugurarea grădiniţei maghiare renovate din Viile Dejului, iar sâmbătă, la inaugurarea celor din Sic şi Moldoveneşti. În cadrul programului de dezvoltare a grădiniţelor maghiare, în Transilvania sunt construite 103 grădiniţe noi, iar alte 376 sunt renovate.

Comentarii Facebook