Vineri 19 August

Sporul natural al județului Cluj este negativ. Îl luna februarie s-au înregistrat mai multe decese decât nașteri


Direcția Județeană de Statistică Cluj a declarat că în luna februarie a anului 2022 numărul nașterilor înregistrate în județ a scăzut față de cel înregistrat în aceeași lună aanului trecut. În luna februarie a acestui an s-au înregistrat nașterea a 489 copii, cu 32 copii mai puțini decât în luna ianuarie 2022 și cu 20 copii mai mulți față de luna februarie 2021.

Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) este negativ (-432), numărul persoanelor decedate fiind de 1,9 ori mai mare decât cel al născuților vii.

Ce spune Direcția Județeană de Statistică Cluj

Pentru o caracterizare completă a fenomenelor demografice înregistrate în perioada martie 2020 – februarie 2022, în contextul pandemiei COVID19, trebuie avut în vedere faptul că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasările în afara locuinței și în afara localității, au suspendat activitățile în spații închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorț aflate pe rol după sistarea stării de urgență.

De asemenea, prevederile Hotărârilor de Guvern pentru perioada stării de alertă au impus anumite limitări în ceea ce privește numărul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum și prevederi privind organizarea de evenimente la un număr foarte mic de participanți ori s-au impus măsuri de carantinare a unor localități și s-au suspendat, din nou, unele activități în spații închise. Datele trebuie interpretate în corelare cu informaţiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Datele pentru lunile anilor 2021 și 2022 sunt provizorii, fenomenele fiind prezentate după data înregistrării acestora și nu după data producerii evenimentelor demografice; din acest motiv datele aferente celor doi ani vor suporta modificări prin includerea fenomenelor înregistrate tardiv (după luna de referință) și excluderea celor înregistrate în luna de referință, dar care s-au produs în luna precedentă sau anterior acesteia și prin redistribuirea fenomenelor pe luni după data producerii”,  potrivit Direcției Județene de Statistică Cluj.


Comentarii Facebook