Spada călăului orașului Cluj-Napoca, expusă la ”Turnul Croitorilor”


Clujenii sunt invitați la o expoziție cu instrumente inedite de tortură, penitență și arme medievale, ce are loc la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca.

Cu toții suntem familiarizați cu imaginile despre groaznicele torturi medievale și despre pedepsele aspre care se dădeau chiar și pe nedrept. Cu toate acestea, documentele păstrate din Evul Mediu ne spun o cu totul altă poveste. Vă invităm să o descoperiți împreună expoziția ”Inter Vitam et Mortem – Între Viață și Moarte” – instrumente inedite de tortură, penitență și arme medievale, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în perioada 5-17 noiembrie 2019, în incinta Turnului Croitorilor. Vernisajul va avea loc în data de 5 noiembrie, de la ora 18 și va include un tur ghidat oferit de istoricul Andrei Fărcaș”, precizează organizatorii.

Vizitatorii vor putea vedea una dintre piesele istorice cele mai reprezentative pentru orașul Cluj, din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: spada călăului orașului, care datează din secolul al XVI-lea. Alături de aceasta, vor fi expuse instrumente de penitență, spade, iatagane, șamșire etc., presărate cu fotografii inedite ce ilustrează reconstituirea utilizării acestora, realizate de Laura-Izabella Foris.

Publicul clujean va putea să înțeleagă sistemul juridic medieval, și modul în care se foloseau instrumentele de tortură și penitență.

De la amenzi la mutilări, excomunicări și execuții, judecătorii Evului Mediu aveau la dispoziție o gamă largă de pedepse pentru infractori. Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică între orele 9-19.

Comentarii Facebook