Solistul Operei Maghiare Cluj s-a sinucis ungureste, sustin psihologii


Psihologii sustin ca modul in care s-a sinucis solistul Operei Maghiare din Cluj, Sziklavari Szilard, poate fi comparat cu gesturile radicale comise de nobilii maghiari in trecut.

"O astfel de sinucidere era rezervata nobililor. E asemanatorare aruncatului in sabie sau a injunghierii voluntare, precum cea folosit? de romani. E un gest de tip eroic, semn ca a fost dezonorat, ca i s-a frant inima. Un gest de a o umili pe ea", a precizat psihologul Gabriel Diaconu, consultat de Evz.

Dupa ce a fost parasit de logodnica lui, Banto Anita, in noaptea de duminica spre luni, Sziklavari Szilard, de 31 de ani, si-a infipt un cutit in inima.

Directorul Operei Maghiare Cluj, Iuliu Szep, a declarat ca solistul era un angajat model si ca nu stia sa aiba probleme. "Ne-a surprins atat de mult acest gest al colegului nostru, incat nu ne putem explica cu nimic acest fapt. Era un coleg foarte echilibrat. Avea o viata care se indrepta spre bine. Isi pregatea in vara aceasta nunta cu logodnica lui. Avea din ce in ce mai multe roluri solistice in cadrul Operei Maghiare. Avea perspectiva. Datorita si acestor realizari artistice deosebite a primit de la Opera Maghiara o locuinta de serviciu. Toata lumea stie cat de mici sunt salariile. Nicicum nu ne putem explica gestul lui", a spus Iuliu Szep.


"In acest caz, este vorba, cel mai probabil, de o sinucidere in stil Shakesperian. De tip eroic, asa cum practicau nobilii maghiari. Un factor de risc este, cu siguranta, alcoolul. Statistic, in 40 la suta din cazuri, situatia e valabila in tari precum Ungaria, Finlanda ori Slovenia, unde sunt influente genetice", a mai spus Diaconu.

Szilard a fost vazut ultima data de colegi la finalul reprezentantiei de duminica seara. "Aveam spectacol care s-a terminat in jurul orei 20.00 seara, dupa care a plecat acasa. El a plecat in jurul orei 21.00. Am inteles ca acasa a baut si a stat la calculator", a mai spus si directorul Operei.

Iubita lui Szilard Szileklavari l-a gasit injunghiat in inima in baia din propria locuinta, in jurul orei 3.10, dupa ce s-a intors acasa. Tanarul a fost transportat la Institutul Inimii, unde a fost operat de doua ori, dar a decedat, luni, 2 aprilie, din cauza ranilor suferite.

"Si-a aplicat mai multe lovituri de cutit in zona hemitoracelui stang in baia locuintei. A fost dus la spital si a suferit doua interventii chirurgicale si a decedat luni, in jurul orei 12.10", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, Anca Purdea.

Szilard Szileklavari urma sa se casatoreasca in vara acestui an.

 

Psihologul Gabriel Diaconu a mai explicat ca rata de suicid la barbatii de etnie maghiara este de 38 la o suta de mii de locuitori, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Sinuciderea solistului Szilard Sziklavari, de la Opera Maghiara Cluj, i-a socat pe colegi


Sinuciderea lui Szilard Sziklavari, solist la Opera Maghiara, i-a socat pe colegi. Directorul sustine ca tanarul solist a primit o locuinta de serviciu si urma sa se casatoreasca in vara. Citeste mai departe...

Comentarii Facebook