Sinodul BOR alege noul mitropolit al Clujului. Cine va fi urmasul lui Bartolomeu?

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane se intalneste vineri dimineata ca sa il aleaga pe noul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Vezi cine sunt cei doi candidati.

 

Noul mitropolit urmeaza sa fie anuntat vineri, intr-o conferinta de presa organizata la ora 12.00, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei.

 

Cei doi candidati, aprobati de Sinodul Mitropoliei Clujului, sunt IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba Iulia, si PS Irineu Bistriteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

 

IPS Andrei Andreicut

 

IPS Andrei Antreicut, arhiepiscopul de Alba Iulia, s-a nascut in 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures. A absolvit in 1972 Facultatea de Constructii Cai Ferate din Bucuresti si a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.
In 1978 a terminat si Institutul teologic din Sibiu, a fost hirotonit si a fost timp de 7 ani preot paroh in Turda. In 1985 a fost transferat la parohia Maieri I din Alba Iulia si ulterior a fost numit vicar administrativ. In 1998 a obtinut titlul de Doctor in teologie si in 1990 a fost ales arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar in iunie 1990 a devenit episcop al Episcopiei Alba Iulia. In 16 iulie 1998, Episcopia a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar IPS Andrei Andreicut a devenit arhiepiscop.

 

PS Irineu Bistriteanul

 

PS Irineu Bistriteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, s-a nascut in 2 iulie 1953, in comuna Basesti, judetul Maramures. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca in 1973. In 1978 a terminat Institutul Teologic din Bucuresti.
La doar 25 de ani a intrat la manastirea Sinaia, unde, in 19080, a fost hirotonit ieromonah. A urmat, intre 1981 si 1984 cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, iar intre 1985 si 1988 a beneficiat de o bursa de studii in America.
In 9 iunie 1989 a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, in octombrie a primit rangul de arhimandrit, iar apoi a fost desemnat reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane pe langă Patriarhia Ierusalimului.
In 30 octombrie 1990 a fost numit de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

 

Scaunul de mitropolit al Clujului a ramas vacant dupa moartea IPS Bartolomeu, care vineri, 18 martie, ar fi implinit 90 de ani.

 

Foto: basilica.ro

Comentarii Facebook