Si-a "rupt" masina intr-o groapa de pe DN 1, Oradea - Cluj-Napoca, si a castigat despagubiri de 2.000 de lei


Un clujean, care si-a "rupt" masina intr-o groapa, a invins in instanta Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj si a obtinut despagubiri in valoare de 2.000 de lei.

Judecatoria Cluj-napoca i-a dat castig de cauza lui Ioan Paul Hatos. "In motivare, reclamantul a invederat, in esenta, ca la data de 20.10.2010, in jurul orelor 20.30, in timp de conducea autoturismul proprietate personala marca Ford Mondeo pe drumul national Oradea - Cluj-Napoca, inainte cu cca 1,5 km de a intra in localitatea Lugasu de Jos, a intrat intr-o groapa nesemnalizata, incident in urma caruia cele doua anvelope si jentile de pe partea dreapta au fost distruse, fiind nevoit sa-si procure altele noi", a declarat Raul Popa, avocatul clujeanului.

Hatos a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) - Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj in 7 februarie 2011 si a solicitat instantei "pronuntarea unei hotarari prin care sa se dispuna obligarea paratei la plata sumei de 728 de lei reprezentand contravaloarea prejudiciului provocat in urma accidentului rutier din data de 20.10.2010, precum si la plata dobanzii legale aferenta debitului de la data introducerii cererii de chemare in judecata si pana la data platii efective, cu cheltuieli de judecata".

De asemenea, "instanta a aratat ca, conform art. 5 alin. 6 din OUG nr. 195/2002, in cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice a drumului public sau a semnalizarii necorespunzatoare a obstacolelor, ori lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, respectiv executantul lucrarilor, raspunde contraventional, civil sau penal, dupa caz, iar prin starea tehnica a drumului se au in vedere caracteristici privind planeitatea, rugozitatea, starea de degradare si capacitatea portanta. Fapta ilicita a paratei consta in faptul nesemnalizarii gropii existente pe drum national Oradea - Cluj-Napoca, inainte cu aproximativ 1,5 km de intrare in localitatea Lugasu de Jos", a precizat Judecatoria Cluj-Napoca in sentinta prin care a obligat DRDP Cluj la despagubiri.

Drumarii au incercat sa se apere si sa spuna ca portiunea de drum a fost semnalizata corespunzator. "Nu pot fi primite sustinerile paratei in sensul ca nu poate fi angajata raspunderea civila delictuala in privinta sa intrucat sectorul de drum mentionat este semnalizat corespunzator cu indicatoare rutiere 'drum cu denivelari', atat timp cat aceasta avea obligatia de a semnaliza 'obstacole sau lucrarile care se executau pe aceasta', raspunderea civila delictuala fiind angajata si pentru culpa cea mai usoara", a mai subliniat judecatorul in sentinta.

Clujeanul a incasat de la DRDP Cluj suma de 1.986,37 de lei, din care 1298,74 de lei reprezinta debitul conform titlului executoriu.

Comentarii Facebook