Seful CSM: Modificarea Consitutiei si a prezumtiei ca averile sunt dobandite legal nu sunt oportune


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Horatius Dumbrava, a declarat la Cluj ca nu ar ar trebui introdusa prezumtia ca averile au fost dobandite ilicit.

Seful CSM crede ca astfel s-ar deschide cutia Pandorei, dand exemple din perioada comunista cand exista legea ilicitului si multe persoane au avut de suferit.

"Prezumtia de nevinovatie ar trebui sa fie o regula valabila in domeniul averilor. Aceasta prezumarea fost un castig al Revolutiei din 1989. Inainte, pe vremea comunistilor, exista legea ilicitului si multi dintre romani au avut de suferit ca urmare a aplicarii abuzive a acesteia. Vad aceasta prezumare si trebuie sa ne gandim si la persoanele care pot cadea victime, in mod abuziv, controalelor", a declarat judecatorul Horatiu Dumbrava.

Seful CSM i-a dat ca exemplu pe romanii care au muncit in Spania si Italia si care nu in toate situatiile au facut banii muncind cinstit, dar i-au adus ulterior in Romania. "In unele cazuri aceste averi au fost facute la negru dar toti am fost de acord cand au adus acesti bani in Romania. Cei mai multi, insa, au facut bani muncind legal si atunci ce se intampla cu acesti oameni?" a intrebat presedintele CSM.

Horatius Dumbrava a admis totusi ca in Consitutie trebuie sa exista o provedere speciala care sa permita confiscarea averilor dobandite ilicit.

Presedintele CSM a participat la Cluj-Napoca la ceremonia de absolvire a Facultatii de Drept, dar s-a intalnit si cu judecatorii de la Curtea de Apel Cluj. "Am discutat cu judecatorii de la Curtea de Apel Cluj despre aceste probleme si am ajuns la concluzia ca o astfel de discutie nu este oportuna. Eu, personal, nu vad o discutie pe tema raspunderii materiale si ar fi inutil ca astfel de discutii sa se poarte mai devreme de un an, un si jumatate tocmai pentru a nu se suprapune cu implementarea noilor coduri civil si penal", a declarat Horatiu Dumbrava.

Comentarii Facebook