Șefii BRD Cluj, audiați de Curtea de Apel în procesul fostului adjunct IPJ, acuzat că a luat un credit BABAN cu acte false

 

Mai mulți angajași de top ai BRD Cluj au fost audiați de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj în procesul în care comisarul Alexandru Mureşan, fostul adjunct al IPJ Cluj, este judecat pentru că ar fi falsificat acte pentru a lua un credit de 250.000 de euro.

 

Unul dintre cei cinci angajați audiați este directorul sucursalei clujene a BRD, Petru Petruţ, care a declarat că nu au existat nereguli în dosarele de creditare.

 

Avocatul comisarului Alexandru Mureşan, Eugen Iordăchescu, a spus că doi reprezentanţi ai băncii au minţit în faţa instanţei. ”Doi dintre reprezentanţi băncii au minţit, luni, în faţa instanţei. Vom formula plângeri penale pentru mărturie mincinoasă şi pentru fals în înscrisuri sub semnatură privată, pentru că au falsificat documente. Cei care au acordat creditele, aveau motiv să o facă, pentru ca să se acopere din perspectiva responsabilităţii acordării unui credit neperformant”, a declarat Eugen Iordăchescu.

 

În prima fază m-am prezentat singur BRD pentru a vedea condiţiile de acordare a acestor credite. Verbal, am discutat cu ofițerul de credite Lavinia Mureşan, despre un credit de 218.000 de euro, având în vedere că identificasem un teren de 500 de mp. pe strada Pinului. (...) La un moment dat, proprietarul terenului de pe Pinului, domnul Pop Nicolae făcea presiuni asupra noastră, deoarece el mai avea şi alţi cumpărători. Am hotărât să merg la directorul BRD, Teodorescu Mihai, era directorul regional al BRD, i-am expus situaţia şi i-am solicitat dacă se poate să aprobe plata creditului. În prezenţa mea, domnul Teodorescu a sunat-o pe doamna Mureşan şi i-a spus să rezolve acest credit. Din acel moment, doamna Mureşan Lavinia a fost mult mai operativă şi totul s-a rezolvat mai uşor”, a explicat Alexandru Murețan în fața instanței, la înfățișarea precedentă.

 

Comisarul Alexandru Mureşan a explicat cum a luat un credit de 248.000 de euro: A sunat directorul BRD și totul s-a rezolvat MULT mai ușor

 

Comisarul șef Alexandru Mureșan, suspendat din funcția de șef al Poliției Rutiere Cluj după ce a fost trimis în judecată, este acuzat că și-a falsificat adeverinţa de salariu şi a înşelat BRD cu suma de 245.000 de euro.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au trimis în judecată pe Mureșan sub acuzațiile de înșelăciune și fals în completarea declaraţiei de avere. Una dintre fapte se referă la falsificarea adeverinţei de salariu, pentru a putea lua de la BRD două credite în valoare de 245.000 de euro. Mureșan nu a trecut în declaraţia de avere nici tranzacţiile imobiliare realizate de soţia sa în sumă de 2,82 milioane de euro.

 

Comisarul șef a scris că are un venit de 8.875 de lei, când în realitate câștiga numai 4.875 de lei. Astfel, în 2008, Alexandru Mureşan primit un credit de 200.000 de euro de la BRD, cu care a cumpărat un teren în Cluj-Napoca pe care şi-au construit o casă. ”Pentru creditul de 200.000 de euro, Mureşan avea o rată lunară de 1.414 euro. În momentul contractării creditului de 200.000 de euro, M. A. putea justifica venituri totale de 8.795 lunar, în timp ce trebuia să plătească rate şi alte angajamente la BRD şi la alte bănci de aproximativ 10.730 de lei, aceasta fără a mai lua în calcul cheltuielile minime de subzistenţă”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Comisarul clujean a negat că și-a fals adeverința de salariu cu numărul 723601/419/12.09.2008, eliberată de IPJ Cluj, şi spus că e o ”conspiraţie” a angajaţilor BRD. 

 

La dosar este şi o expertiză care îi dă dreptate lui Mureșan și care arată că nu el este persoana care a modificat scrisul. Totuși, el a recunoscut că a ridicat personal adeverinţa de la IPJ Cluj şi a predat-o la BRD.

 

Rata lunară pentru acest credit de 200.000 de euro era de 9.000 de lei, dar familia Mureșan câștiga numai 8.600 de lei. În aceste condiții, comisarul Mureșan a reușit să finalizeze o vilă într-o zonă rezidenţială a Clujului. Procurorii au făcut o percheziție, în data de 10 ianuarie 2013, la domiciliul polițistului și au găsit o agendă în care scria că familia Mureșan are cheltuieli lunare de 6.570 de lei, cu hrana și utilitățile.

 

Alexandru Mureșan ”nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca şi nu a evidenţiat dobândirea unei case construite pe strada Becaş. Mureşan a spus că el nu a avut cunoştinţă de afacerile derulate de soţia sa, despre veniturile, datoriile şi împrumuturile contractate de aceasta”, au mai precizat procurorii în rechizitoriu.

 

În rechizitoriu procurorii s-au referit și la banii de chirie pe care Alexandru Mureșan îi încasa de la IPJ Cluj pentru că nu avea locuință. Anchetatorii susțin că, pentru vila de pe strada Tache Ionescu, Alexandru Mureșan a raportat că plătește o chirie anuală de 3.000 de lei, în timp ce compensația pentru chirie încasată de la IPJ Cluj era de 2.000 de lei.

 

Procurorul a precizat în rechizitoriu că nu a putut proba existența unei infracțiuni în acest caz, comisarul Mureșan fiind acoperit cu acte.

Comentarii Facebook