Secretarul de stat Eugen Tomac, catre studentii basarabeni din Cluj: Sunteti romani. Punct!


Secretatul de stat pentru Romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, s-a intalnit vineri, 23 martie, la Cluj cu studentii basarabeni, care studiaza la universitatile din oras.

El i-a indemnat sa faca demersuri pentru dobandirea cetateniei romane si sa nu rateze aceasta sansa. Tomac s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a lua parte la dezbaterea "Rolul organizatiilor studentilor basarebeni din Romania in procesul de democratizare al Republicii Moldova", organizata de Grupul de Initiativa Basarabeana, in cadrul celei de a IX-a editii a Festivalului Basarabia.

Cu ocazia dezbaterii, la care au luat parte, printre altii, primarul Radu Moisin, prorectorul Ioan Bolovan, consilierul local Ioan Pop si jurnalistul Romeo Couti, directorul TVR Cluj, secretarul de stat Tomac i-a indemnat pe studenti sa ceara cetatenia romana. "Stiti foarte bine despre deschiderea pe care a manifestat-o Romania fata de aceasta relatie si care a luptat cat a putut pentru flexibilizarea regimului de obtinere a cetateniei pentru ca romanii din Republica Moldova sa fie repusi in drepturi. Nu aveti dreptul sa ratati aceasta sansa. Dupa tragicele evenimente din aprilie 2009, Guvernul Romaniei a luat aceasta decizie de a acorda cetatenia romana printr-un regim foarte flexibil. In sase luni de zile se proceseaza un dosar de obtinere a cetateniei. Statul roman a facut acest lucru din obligatia morala de a oferi sanse si oportunitati in primul rand voua. Nu mai aveti dreptul sa va plangeti ca lucrurile merg dificil. Sunteti romani. Punct. De la acest punct trebuie plecat mai departe. Nimeni nu se supara daca ramaneti aici, plecati mai departe sau va intoarceti inapoi in Republica Moldova. Va spun cu toata convingerea ca orice succes pe care-l veti avea va fi un succes al Romaniei, indiferent unde sunteti. Ca sunteti in Republica Moldova, Romania sau orice tara a Uniunii Europene. Trebuie sa mai constientizati ca ne indreptam catre o Europa a popoarelor si sa fim constineti de faptul ca asa cum ne pregatim astazi vom putea sa ne prezentam mai departe in aceasta constructie europeana", a declarat Tomac.

El a vorbit si despre implicarea Romaniei in procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. "Nu exista sedinta de Consiliu European din 2007 incoace, unde Romania sa nu aduca in discutie situatia din UE. Interesul nostru nu e de a avea o relatie extraordinara cu autoritatile din Republica Moldova, ci interesul este in special de a reda demnitatea majoritatii romanesti din Republica Moldova. Aceasta este viziunea noastra si, de aceea, lucrurile le facem transparent si cu argumente solide", a declarat Eugen Tomac.

Primarul interimar Radu Moisin le-a sugerat organizatiile studentesti basarabene din Romania sa se uneasca intr-o federatie pentru ca numai asa vor avea un impact mai mare.

Festivalul Basarabia a inceput vineri, 23 martie, si se desfasoara pe parcursul a cinci zile.

"Festivalul Basarabia are o semnificatie majora pentru noi, si pentru ca i s-a asigurat continuitatea, am ajuns, in acest an, la cea de-a noua editie. Cel din 2013, aniversar, va marca o prima decada de actiuni si de proiecte ale GIB din Cluj-Napoca, avand si o incarcatura sentimentala pentru noi, etnicii romani din Basarabia. Nu vreau sa fiu, acum, nostalgic. Timpul a aratat ca fiecare editie, fiecare an, aduce actiuni noi, proiecte si tematici noi, menite sa asigure longevitatea organizatiei noastre. Roadele festivalului din acest an vor fi culese de catre toti membrii organizatiei noastre. Festivalul are loc la Cluj-Napoca pentru ca orasul din inima Transilvaniei si a tarii este un mare centru cultural", a declarat presedintele GIB, Veaceslav Strungaru.

In cadrul festivalului va fi organizat concursul Miss Basarabia, un concurs de cultura generala intitulat "Ce? Unde? Cand?" si un mini campionat de fotbal.

Comentarii Facebook