Sambata 30 Septembrie

SCANDALOS! Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău, înmormântat în cimitirul Eroilor cu ONORURI


Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău, va fi înmormântat ca un erou al neamului românesc, alături de soldații necunoscuți din Al Doilea Război Mondial. 

Scandalul din Gilău este uriaș, mai ales că aleșii locali au emis, luni dimineața, o hotărâre de Consiliu Local prin care interzic familiei ca Rudi Varga să fie îngropat alături de soldații necunoscuți. Viceprimarul comunei, Karol Okos, a declarat pentru Știri de Cluj că a fost constituită o celulă de criză, mai ales că groapa din cimitirul Eroilor a fost săpată. ”Am consultat și un jurist, dar nu am găsit nici un articol de lege prin care să interzicem îngroparea acolo, în aripa Cimitirului Eroilor. Noi am permis îngroparea numai în zona uzuală, dar familia nu dorește acest lucru”, a spus Okos. 

Consiliul Local a decis luni dimineața ca Rudi Varga să fie înmormântat în cimitirul comunal, la fel care orice alt localnic. Fiica lui Rudi Varga, Dana Varga, consilierul premierului Viorica Dăncilă pe problemele romilor, se opune și se pare că autoritățile nu pot face nimic.

S-a săpat groapa într-un alt loc decât este normal. Nu înțeleg de ce trebuie să iasă un tam-tam atât de mare, pentru că este o problemă internă a noastră sau este rușinea noastră a Consiliului Local pentru că nu reușim să facem ordine. Avem tarele noastre, pe care le recunoaștem.

Din fericire nu am întâlnit până acum o situație asemănătoare și nu ne-am gândit că trebuie să elaborăm un regulament de funcționare a cimitirului. Neexistând acest regulament de funcționare a cimitirului, am convocat în regim de urgență o ședință de consiliu local de îndată, prin care i-am rugat pe cei 11 consilieri locali să își exprime punctul de vedere asupra oportunității și necesității deschiderii unei alte aripi a cimitirului pentru persoana respectivă. Consiliul local a fost împotriva acestui lucru și a considerat că orice om trebuie înmormântat la rând, indiferent de meritele sociale și economice. 

Este puțin forțată această nuanță cu Cimitirul Eroilor. Într-adevăr acolo sunt înmormântați doi soldați necunoscuți și există un monument care cinstește memoria lor, dar nu este declarată această parte din cimitir un Cimitir al Eroilor, pentru că în aceste condiții nu ar avea voie să se înmormânteze nimeni acolo, în rest fiind numai morminte vechi. În acea parte a cimitirului nu s-a înmormântat nimeni în ultimii 10 ani, decât 2 -3 persoane care au reușit cumva sub o coastă să fie înmormântate, dar nu știe nimeni cum.

Familia a venit spre mine sâmbătă să îmi ceară permisiune, dar nu am putut eu decide și am convocat Consiliul. I-am spus fiicei să nu își facă speranțe că cineva va vota să fie înhumat acolo tatăl dânsei pentru situația este de așa natură.

Azi dimineață, după ce a ieșit hotărârea de consiliu, m-am dus să îi anunț, pentru că miercuri este înmormântarea. Nu mică mi-a fost surpriza că nici nu vrea să audă de hotărârea de Consiliu Local și că așteaptă repercusiunile după ce se întâmplă tot ceremonialul, dacă noi vom considera că trebuie să deschidem un proces. 

Am convocat o celulă de criză formată din poliție locală, poliție statală și firmă de consultanță juridică, care ne consiliază. Din nefericire nu a găsit nimeni un articol într-o lege din România care să împiedice săparea gropii. Eu nu știu dacă este așa sau nu. Eu nu am pregătire juridică. Nu au găsit o chichiță pentru a opri săparea, pentru că după ce se sapă și se consumă evenimentul ne tot putem judeca. Se crează un precedent urât, care arată neputința noastră de a implementa hotărârea consiliului local.

Ei au săpat la baza de acces în cimitir, pentru că acolo au considerat că îl pot jeli mai bine. Cimitirul comun este la 80 - 100 de metri de acea zonă. Sincer, eu cred că ei au săpat acolo din ambiție personală, pentru a arăta că fac ce vor. Groapa săpată este la 20 de metri de monumentul Eroilor. Accesul este mai ușor și au făcut vâlvă mare, pentru că nu este de ajuns să spui toate meritele celui care a decedat, ci trebuie să îl pui într-un loc separat ca să iasă și mai mult în evidență”, a declarat viceprimarul comunei Gilău, Karol Okos.

Se pare că slujba de înmormântare va fi oficiată de Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, în cursul zilei de miercuri.

Viceprimarul Karol Ocok acuză familia bulibașei că vrea să arate că poate sfida autoritățile și să îl îngroape pe Rudi Varga alături de eroii necunoscuți din al Doilea Război Mondial.

Rozalia Dana Varga a fost numită prima dată în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului în guvernarea Ponta. După preluarea guvernării de către Dacian Cioloș ea a demisionat, dar apoi a revenit când PSD a preluat puterea.

WhatsApp Image 2019-01-07 at 14.41.54.jpeg

Comentarii Facebook