Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău, a murit după Anul Nou


Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău, una dintre cele mai importante comunități din județ, s-a stins din viață în 3 ianuarie.

Fiica lui, Dana Varga, consilier de stat al premierului pre problemele romilor, va prelua conducerea comunității. ”Viata mea nu o sa mai fie frumoasa.....fara tine tata sunt incompletă”, a scris Dana Varga.


Rudi Varga a fost traficant de aur încă de pe timpul regimului Ceaușescu. El a fost închis de mai multe ori, iar regimul comunist confiscându-i peste 13 kilograme de aur. După 1989, Rudi Varga s-a implicat activ în problemele comunităților de romi fiind desemnat să le reprezinte interesele acestora de mai multe ori, din caitate oficială. Tot după 1989, bulibașa a început un proces împotriva Statului Român, care s-a întins pe câțiva ani, iar la final a reușit să obțină restituirea a peste 8.4 kilograme de aur. Pe holurile Tribunalului Cluj, Rudi Varga le spunea tuturor celor care doreau să îi asculte povestea, cum a fost persecutat și cum milițienii se îmbogățeau pe spatele lui, confiscându-i aur și trecând în procesul verbal de percheziție metal galben. ”Metal galben putea fi și alamă”, susținea sus și tare Rudi Varga.


Comentarii Facebook