Scandal și BĂTĂI la Cluj-Napoca, la o conferință pe tema avortului - FOTO și VIDEO

 

O conferință de blamare a avortului, derulată la Casa de Cultură a Studenților Cluj, s-a terminat cu bătăi și scandal. 

 

Mai mulți clujeni, nemuțumiți de modul în care Biserica tratează femeia, s-au prezentat la conferința ”AVORTUL: Ce ne spune Biblia”, din 18 martie, susșinută de pr. Stelian Tofană.

 

”În data de 18.03.2015, noi – un grup mixt și auto-organizat de aproximativ 10 persoane – am ajuns la conferința ”AVORTUL: Ce ne spune Biblia” a pr. Stelian Tofană, eveniment public și gratuit derulat în incinta Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. D-l Tofană a menționat de la început că nu vor fi acceptate întrebări publice, dar putem scrie întrebări pe bilețele. La mai puțin de 15 minute, Tofană a început să lanseze primele afirmații șocante (printre care ”de fiecare dată când intri în casă calci peste un mormânt” / ”ai mâinile pătate de sângele copilului tău”, etc). În acel moment, grupul nostru, aflat în zona primului rând din partea dreaptă, a început să scandeze sloganele ”Femeia are dreptul să aleagă”, ”Nu ostracizați femei suferinde” și ”Dogmele voastre – drepturile noastre”.

 

În următoarele 10 minute, timp în care noi am scandat continuu cele trei slogane, câțiva indivizi din public și din echipa de organizare au venit personal la noi, încercând să facă uz de tehnici de calmare, invitații la dialog; Tofană însuși a venit și ne-a spus: ”Eu sunt de acord cu voi, vă invit la dialog”, etc. Noi am rămas pe poziție, am ignorat apelurile acelor persoane și am continuat să scandăm imperturbabil, în confuzia întregii săli. De vreo 2-3 ori, ropote de aplauze au străbătut furtuons sala, la invitația celor de pe scenă, pentru a ne liniști. Nu le-am dat atenție. Când în sală s-au auzit valuri de contraproteste cu sloganul ”Dreptul la viață”, noi am răspuns cu ”Dreptul la viață al femeilor”.

 

Situația ajungând critică, Tofană și cei din organizare au hotărât intrarea de urgență a Paulei Seling (cântăreața cap de afiș a evenimentului). În decursul momentului muzical noi am tăcut. Când d-l Tofană a reînceput monologul, câțiva dintre noi au strigat ”întrebări publice” către scenă. Gestul n-a avut niciun efect, așa că am reînceput să scandăm tare aceleași slogane. Noua repriză de proteste a fost mai scurtă decât prima, căci în scurt timp indivizilor rămași lângă noi li s-au adăugat rapid alții din sală, cât și din organizare, somându-ne să încetăm, amenințându-ne, etc. În spatele nostru, în dreapta scenei am văzut doi jandarmi. Nu a durat mult și indivizii din jurul nostru (civili și oameni din organizare) au trecut la violență, îmbrâncindu-ne, trăgându-ne cu forța sau cărându-ne pumni și picioare, după caz. În acel moment, unul din grupul nostru le-a cerut ajutorul jandarmilor, însă aceștia nu au intervenit. Următoarele momente au fost o învălmășeală violentă în timpul căreia am fost bruscați, trași și împinși cu forța, claie peste grămadă de către indivizi, către scărițele care duceau la jandarmi. Practic, în loc ca jandarmii să intervină în altercație, am fost pasați de bătăuși jandarmilor. Aceștia ne-au aruncat violent, pe rând, în altă încăpere din culise. Au urmat 20 de minute de discuții și conflicte cu jandarmii și polițiști, apoi am fost escortați printr-o ieșire secundară către holul mare al CCS, unde au început legitimările. Ni s-au făcut procese verbale, unii dintre noi am fost amendați, iar apoi am fost lăsați liberi.

 

Acțiunea grupului nostru a avut loc deoarece nu suntem de acord cu prezența unui discurs discriminator-religios precum cel al d-lui Tofană într-un spațiu public, de stat, fie el în aer liber sau închis. Considerăm că ”radicalitatea” gesturilor noastre e justificată prin însăși natura conferinței, o prelegere tradiționalist-ultraconservatoare care nu face altceva decât să propage și să alimenteze un discurs marginalizant, dogmatic, neștiințific, nociv femeilor și publicului în general. O dezbatere pe marginea unui subiect precum avortul trebuie tratat foarte atent, de către specialiști și în limita unui spațiu de discuție aservit Drepturilor Omului – iar nu unei persoane care își fundamentează discursurile pe hermeneutică religioasă sau face apel la frică pentru a manipula publicul. Credem că aprobarea unor astfel de prelegeri, (adesea puternic mediatizate prin panouri în spațiul public), într-un stat laic și în prezent este absurdă și nejustificată. Considerăm că deranjul cauzat de întreruperea unei conferințe ofensatoare despre avort este de o mie de ori preferabil derulării unei astfel de conferințe.

 

Nu am acceptat invitațiile la dialog, cooperare sau orice altă soluție de compromis dintr-un scop clar. Considerăm că lipsa unei secțiuni de întrebări și răspunsuri din cadrul conferinței este un criteriu solid pentru parțialitatea sa, blocând posibilile reacții nefavorabile. Evenimentul era din start structurat pe niște principii îndepărtate de normele unei manifestații decente. Să acceptăm propunerea lor n-ar fi însemnat decât o capitulare indirectă, soldată cu un happy-end călduț, în urma căruia monologul să poată continua netulburat. Așadar, singura cale de protest pe care am luat-o în considerare a fost cel intervenționist. 

 

Din păcate, din cauza confuziei și spontanietății evenimentelor, niciunul din noi n-a reușit să surprindă episoadele violente. Dacă sunt persoane care dețin materiale foto sau video cu orice moment notabil cadrul conferinței, sunt invitate să le pună la dispoziția publicului.

 

Vom contesta legal toate amenzile pe care le-am primit. Cei dintre noi care au suferit contuzii au depus și vor depune plângeri împotriva persoanelor împricinate, fie ele civili sau forțe de ordine.

 

Menționăm că această conferință face parte dintr-o serie de conferințe ”pentru familie” a Organizației Creștine Agape, dintre care a avut loc până acum inclusiv conferința despre homosexualitate. Aceste prelegeri fac uz de un discurs religios pentru a transmite mesaje sexiste, homofobe și în general discriminatorii. Invităm publicul la boicotul unor asemenea viitoare manifestații cu caracter îndoielnic”, ne-a relatat pe larg Isaac Ionescu.

Comentarii Facebook