Sanatatea clujeana are in 2010 un buget cu 25% mai mic decat anul trecut

Bugetul pe 2010 al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj este de 507 milioane de lei, cu 173 de milioane mai mic decat cel de anul trecut.

 

Din bugetul pe 2010, aproape 100 de milioane au fost cheltuite inca de anul trecut, cand, dupa epuizarea fondurilor, autoritatile au permis spitalelor sa cumpere medicamente si materiale sanitare in baza unor credite de angajament, care urmeaza sa fie achitate furnizorilor in acest an.

 

Tocmai din aceasta cauza, conducerea CJAS Cluj a solicitat Casei Nationale un buget mai mare pentru acest an, de 940 de milioane de lei, fata de 680 de milioane cat a fost anul trecut.

 

Bugetul pe 2010 a ajuns la Cluj in urma cu cateva zile si autoritatile sanitare au constatat ca sumele alocate pentru acest an reprezinta doar jumatate din cele solicitate la inceputul anului. "Este adevarat, e mai mic chiar si decat cel de anul trecut", a spus pentru Stiri de Cluj.ro Crina Grozav, purtatorul de cuvant al CJAS Cluj. Ea nu a putut sa precizeze cum se va descurca sistemul sanitar clujean sau daca sunt asteptate in acest an rectificari bugetare salvatoare.

 

Daca anul trecut banii dati spitalelor au ajuns pentru primele trei trimestre, conducerile unitatilor sanitare se asteapta ca in 2010 fondurile sa se termine mult mai repede. "Probabil ca o sa ne ajunga doar o jumatate de an", a declarat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Ea este totusi optimista: "Probabil ca din a doua parte a anului va intra in vigoare coplata si descentralizarea, ceea ce ar putea duce la asigurarea unor noi surse de venit pentru spitale".

 

De cealalta parte, liderii sindicali din Sanatate sunt transanti: sistemul intra in colaps. "Banii vor ajunge pe 4 - 5 luni, poate mai putin avand in vedere ca anumite medicamente si materiale sanitare care au fost achizitionate anul trecut vor fi platite acum, in primele luni ale anului, deoarece facturile nu mai sunt scandente la 30 de zile, ci la 120", a declarat Stefan Roman, presedintele Sanitas Cluj.

Comentarii Facebook