Joi 29 Septembrie

Rusoaica urmărită de INTERPOL, care a fost reţinută la vama Siret, se află încă în România. Extrădarea se va judeca în Suceava


Tânăra de cetățenie rusă acuzată de un tribunal cecen de legături cu organizații considerate de Federația Rusă drept teroriste și prinsă la intrarea în România este în mâinile unor judecători de la Curtea de Apel Suceava.

Magistrații de acolo sunt cei puși să judece extrădarea ei la Groznîi - după ce femeia a fost reținută, în Vama din Siret, într-un autobuz cu refugiați. În ultimele luni, femeia a trăit în Ucraina, după ce, spune ea, a fugit din Cecenia, de teama regimului dictatorial, al lui Ramzan Kadîrov, aliatul lui Putin.

Citește și: O femeie din Rusia, urmărită internaţional pentru participare la grupare armată ilegală, reţinută la vama Siret

Amina Gerikhanova încerca să ajungă în Turcia, împreună cu băieţelul ei de 8 ani, când polițiștii români de frontieră au reținut-o în Vama Siret. Cei doi veneau din Ucraina, cu un autobuz, iar pe numele femeii era emisă o alertă Interpol de arestare. „Alerta era semnată de autoritățile din Germania din anul 2019”, a declarat un polițist de frontieră de la vama Siret.

Mandatul de arestare, în schimb, fusese emis un an mai devreme. Magistrații din Groznîi, capitala Ceceniei, o acuză pe Amina că ar fi susținut, de la distanță, o grupare din Siria considerată teroristă de regimul lui Ramzan Kadîrov.

Tânăra susține că a aflat de acuzații când a fost reținută

De cealaltă parte, Amina spune că a aflat de acuzații abia în momentul când a ajuns în România. Din Cecenia, spune ea, a plecat ca să scape de regimul care susţine restrângerea drepturilor pentru femei și care, în repetate rânduri, a fost acuzat de tortură și asasinate. Războiul a alungat-o apoi din Ucraina.

Susține că este nevinovată. Sigur că instanţa va analiza dacă sunt îndeplinite condițiile pentru extrădare. Până în acest moment nu există cerere formal și legal transmisă statului român”, a transmis avocatul tinerei.

Amina Gerikhanova a fost audiată de magistrații Curții de Apel Suceava. O decizie în cazul femeii a fost amânată pentru vineri, 25 martie. Între timp, băiatul ei de 8 ani, aflat până acum în grija celor de la protecția copilului, a fost luat de o rudă.

Femeia de 36 de ani va rămâne în arestul poliției din Suceava până la un verdict final al judecătorilor, potrivit ȘtirileProTv.


Comentarii Facebook