Rromii acuzati ca si-au cumparat permise de conducere din Ungaria au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Cluj

?

Rromii acuzati ca si-au cumparat permise de conducere din Ungaria au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Cluj. Ei au platit pentru un permis intre 2.000 si 3.000 de euro si multi dintre ei sunt analfabeti.

Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2008-2009, inculpatii Varga Janos si Budai Radu au primit sume cuprinse intre 2000 si 3000 de euro de la diverse persoane, pentru a interveni pe langa mai multi functionari din Ungaria pentru obtinerea permiselor de conducere. In total 17 persoane, majoritatea analfabeti sau cu minime cunostinte scolare, au obtinut permisul fara a merge macar la cursuri.

"Cei doi s-au ocupat de intocmirea fictiva, prin intermediul unor cetateni din Ungaria, a documentatiei necesare pentru inscrierea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere de catre cumparatorii de influenta, inclusiv acte care sa ateste ca lucreaza si locuiesc in Ungaria. Niciunul dintre cumparatorii de influenta nu a efectuat cursurile de conducere auto la scoala din Ungaria, unde acestia au figurat ca fiind inscrisi. De asemenea nu au urmat cursuri de prim ajutor sau de legislatie rutiera", sustin procurorii DNA Cluj.

La proba teoretica, cei 17 barbati au fost ajutati de un translator care le traducea intrebarile si raspunsurile din limba romana in maghiara. In realitate, translatorul era cel care raspundea corect la intrebarile din chestionar, chiar daca cel examinat nu le stia.???

"Translatorul le comunica cumparatorilor de influenta raspunsurile corecte la chestionare. La probele practice acestia erau ajutati de instructori auto, cetateni maghiari, care se aflau impreuna cu ei in autoturism, pe parcursul sustinerii acestor probe", mai arata anchetatorii.

In total cei doi intermediari, Budai Radu si Varga Janos au obtinut suma de 37.350 euro, din care 150.00 de euro a ajuns in buzunarul functionarilor din Ungaria.

In anul 2009, cei doi au fost sprijiniti si de Lakotos Florin, Haraga Stelian, Colompar Cristian Viorel, Perte Mircea Calin si Varga Kalman care, "contra unor sume cuprinse intre 200 si 250 de lei de persoana, asigurau transportul in Ungaria al cumparatorilor de influenta. De asemenea, in perioada septembrie " noiembrie 2009, inculpatul Haraga Stelian a contactat mai multe persoane care doreau sa obtina permisul de conducere in mod fraudulos in Ungaria si, contra unor sume de bani, le-a prezentat in scopul mentionat mai sus inculpatilor Budai Radu si Varga Janos", mai spus procurorii DNA Cluj.

Pentru recuperarea prejudiciului, instanta a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor: Varga Janos, Budai Radu, Haraga Stelian, Nemeti Adrian, Roja Ioan, Lakotos Ioan, Covaciu Viorel, Ciurar Traian, Lacatus Gheorghe, Rostas Valean, Roz stefan si Cenghetius Ioan.

In acest dosar, 18 persoane sunt cercetate in stare de arest si procesul urmeaza sa inceapa la Tribunalul Salaj.

Comentarii Facebook