Romeo si Julieta, găsiți de arheologi la Liceul de Muzica din Cluj! Vezi ce poveste de dragoste era înmormântată acolo - FOTO

 

Arheologii clujeni au descoperit două schelete în curtea fostului liceu de muzică, îngropate față în față, care se țineau de mână. Este vorba de doi îndrăgostiți, care aduc aminte de drama din piesa teatru Romeo și Julieta.

 

Arheologul din cadrul Academiei Române, Adrian Rusu, a povestit pentru Știri de Cluj că descoperirea a fost făcută în cimitirul din cadrul fostei mănăstiri Dominicane. ”Este un lucru normal ca în jurul unei biserici să fie morminte, dar ne-a atras atenția modul în care erau așezate cele două schelete. Pe vremea aceea, oameni plăteau să fie îmbrăcați și băgați în lințolii de călugari, pentru că sperau că așa le vor fi iertate păcatele. Noi am găsit o pereche de schelete într-o poziție foarte ciudată. Erau așezați față în față și se țineau de mână. Sigur că se poate fanteza și face literatură. Totul se aseamănă cu povestea din Romeo și Julieta. 

 

Știm vârsta bărbatului, care avea 30 de ani. El a murit într-un accident. I s-a spart osul sternului si probabil că femei a făcut infarct la vestea asta. Altă explicație nu poate fi”, a explicat Adrian Rusu, specialist în perioada medievală și premodernă.

 

Arheologul a spus că cele două schelete au fost duse la analiza antropologică, iar numai după aceea se va putea ști cu exactitate ce s-a întâmplat. Scheletele au fost datate după cuiele din sicriu în jurul perioadei 1.450 - 1.550.

 

Fostul cimitir al Mănăstirii Dominicane este în perimetrul actualei curți, unde arheologii și arhitecții lucrează la un proiect de restaurare. ”În curtea liceului a fost înainte locul în care erau îngropați morții. Atunci era acolo și o grădină cu o fântână și un spațiu unde călugării citeau texte religioase. Acum totul este betonat si este nesănătos pentru clădire, deoarece apa urcă pe ziduri și trebuie făcute lucrări de restaurare, pe care călugării din Ordinul Franciscan au înteles să le pornească. Totul se face sub supraveghere arheologică din partea Insitutului de Arheologie și Istoria Artei din cadrul Academiei Române și de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei”, a mai explicat Adrian Rusu.

 

Pentru restaurare urmează să fie accesate și fonduri europene.

 

 

 

Comentarii Facebook