Românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate și combustibil decât de războiul din Ucraina


Românii sunt mai speriați de facturi decât de conflictul armat de la granița de nord a țării. Creșterea prețului la electricitate reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru aproape toți românii, conform unui sondaj la care au participat peste 1.100 de repsondenți din țară.

Pe locul doi este prețul alimentelor, urmat de cel al gazelor naturale și combustibil, îngrijorări principale în cazul a peste 95% dintre românii care au participat la sondaj. Conflictul cu Ucraina ocupă abia al patrulea loc în topul grijilor cu un procent de 93%, adică, nouă din zece români se tem că războiul s-ar putea extinde și în România.

O altă îngrijorare o constituie situația politică de la noi din țară, de asemenea apariția unei noi tulpini Coronavirus este o teamă constantă ce îi macină pe conaționali, dar și venirea refugiaților ucraineni la no în țară, constituie pentru unii motiv de îngrijorare. 

În ceea ce priveşte principalele preocupări, preţurile tot mai mari, oamenii sunt îndreptăţiţi să-şi facă griji. În ultimul an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, gazele naturale s-au scumpit cu aproape 45%, iar combustibilii cu peste 27%. Cu mai mult de 20% s-a scumpit şi energia termică.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, plătim mai mult şi pentru alimente. Cel mai mult s-a majorat preţul cartofilor, cu peste 30%, în timp ce pentru mălai dăm cu aproape 20% mai mult. Totuşi, dacă ne uităm la cum au evoluat preţurile de la o lună la alta, faţă de ianuarie, am avut ieftiniri la gazele natuale în februarie, dar şi la energia termică şi electrică. În timp ce combustibilii, legumele şi conservele de legume au continuat pe trendul ascendent, precizează Observator.ro.


Comentarii Facebook