România, pe primul loc în UE la copii deveniți victime pe șosele. Peste 100 își pierd viața anual


România este țara europeană cu cei mai mulți copii uciși în accidente rutiere. Peste 100 își pierd viața anual în accidente rutiere, iar 450 sunt răniți grav. Numai în primele opt luni din acest an, în Capitală au avut loc 32 de accidente grave în care au fost implicați minori. Cauzele: fie copiii au traversat neregulamentar, fie șoferii au circulat cu viteză. Instituții ale statului și-au unit forțele cu o asociație ca să le predea elevilor Educație Rutieră, pentru a preveni astfel de tragedii.

Din dorința de a reduce numărul victimelor, asociația EDIT organizează cursuri de Educație Rutieră pentru copii, 18.000 de elevi au fost instruiți deja.

Liviu Zorilă, președintele Asociației EDIT: Am acreditat și lansat primul program de formare pentru cadre didactice, Educație Rutieră și Prim-ajutor. În 3 serii am reușit să formăm peste 380 cadre didactice. La nivel național, vor fi repartizate 376 de defibrilatoare.

Experții în conducere defensivă spun că există trei categorii de șoferi care produc accidente: începătorii, cei cu experiență, dar care mai necesită instruire și teribiliștii, adică șoferii drogați, băuți, care circulă cu viteză ori conduc agresiv. După cum reiese din statistici, când un om își pierde viața într-un accident rutier, alți cinci suferă diverse răni.

Educația aduce o mică contribuție, dar trebuie măsuri de coerciție puternice, adică nu doar amendă, nu doar o suspendare a permisului, ci să se treacă la confiscarea vehiculului respectiv, că-i mașină, că-i motocicletă, la anularea permisului de conducere, la ani de închisoare, fără să produci victime.”, explică Titi Aur, expert conducere defensivă pentru Digi 24. 

Comentarii Facebook