Vineri 12 August

România, din nou pe primul loc în topul sumbru al morții. Rata mortalității pe șoselele din România este aproape triplă față de media europeană


Din păcate, România se situează pe primul loc în cel mai sumbru top al Europei. Numărul de decese produse în accidente rutiere în anul 2021 a pus țara noastră pe primul loc, conform unei statistici realizate la nivelul Uniunii Europene.

Rata mortalității pe șoselele din România este aproape triplă față de media europeană. Astfel, datele preliminare ale statisticii arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România anul trecut este de 93 la un milion de locuitori, faţă de 44 cât este media europeană. Cea mai scăzută rată a deceselor o raportează Norvegia, cu 16, şi Malta, cu 17, şi Suedia, cu 18 decese la un milion de locuitori.

Cifrele preliminare privind siguranţa rutieră în Uniunea Europeană din statistica prezentată, miercuri, 30 martie, de Comisia Europeană arată că, la nivelul Uniunii Europene, rata deceselor cauzate de accidente rutiere este în anul 2021 de 44, cu două mai multe decât în anul 2020 , dar mai mică decât înainte de pandemia de COVID 19, când, în anul 2019, rata era de 51 la un milion de locuitori, potrivit News.ro.

România se menţine pe primul loc în clasamentul privind victimele accidentelor rutiere

Astfel, în anul 2021 media raportată de România este de 93 de decese la un milion de locuitori, faţă de 85 la un milion de locuitori în anul 2020 şi foarte aproape de media de dinaintea pandemiei, respectiv 96 la un milion de locuitori.  

Locul al doilea în statistici este ocupat de Bulgaria, cu 81 de decese înregistrate la un milion de locuitori, urmată de Letonia cu 78 de morţi la un milion de locuitori şi Croaţia, cu o medie de 72 la un milion.  

Cea mai scăzută rată a mortalităţii în accidente rutiere o raportează Norvegia, cu 16 decese la un milion de locuitori, Malta cu 17 decese la un milion de locuitori şi Suedia cu 18 decese la un milion de locuitori.  

Danemarca, Germania și Irlanda, printre statele cu cea mai mică rată de mortalitate cauzată de accidente rutiere

Conform sursei citate, cifrele preliminare arată că nouă state membre: Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Suedia, au înregistrat în 2021 cel mai scăzut număr de decese din accidente rutiere înregistrat vreodată.   

Comparativ cu anul anterior pandemiei, 2019, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2021 a scăzut cu 13 %, cele mai mari scăderi, de peste 20 %, înregistrându-se în Danemarca, Belgia, Portugalia, Polonia şi Lituania.  

În 2020, în Liechtenstein s-a înregistrat un singur deces din accidente rutiere, ţara raportând zero decese în 2021.


Comentarii Facebook