Primăvara secetoasă compromite culturile de toamnă. Fermierii se roagă pentru o picătură de apă


Seceta extremă din ţara noastră pune în pericol culturile agricole. Fermierii spun că, dacă nu va ploua în următoarele săptămâni, grâul se va usca, iar porumbul şi floarea-soarelui nu vor putea fi plantate. Mai grav este că, în aceste condiţii, ne aşteptăm ca preţurile alimentelor să crească.

Fermierii au nevoie de apă ca de aer, însă vremea capricioasă le dă bătăi de cap. Solul arată ca-n lunile de vară, iar ploile se lasă aşteptate. Aşa că însămânţarea culturilor de floarea-soarelui şi porumb a început cu stângul.

Pe câmpuri, tractoarele înaintează cu greu în pământul uscat, iar fermierilor nu le rămâne decât să spere într-o minune

Nu a plouat de aproape o lună de zile deloc, temperatura solului a măsurat acum 8 grade. Am hotarât să însămânţăm, chiar dacă este foarte greu, vedem ce praf iese după semănătoare, în speranţa că poate vor veni ploile”, spune un fermier.

Dacă vor fi nevoiţi să irige, cheltuielile vor fi şi mai mari, pentru că ajutorul de la stat întârzie să apară. „Costurile la electricitate vor fi mari, este de văzut dacă ne vom permite să irigăm, să plătim ataţia bani al curentul electric”, spune un alt fermier.

Şi culturile de toamnă din judeţul Vaslui sunt aproape compromise. Dacă, în alţi ani, câmpurile erau deja pline de grâu înverzit, acum abia se zăresc câteva fire răzleţe, potrivit Antena3.


Comentarii Facebook