Risc crescut de inundații în Cluj! A fost convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă la Ministerul Mediului


Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, luni dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben și Cod portocaliu transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situații de urgență, întrucât ne aflăm într-o situație dificilă din punct de vedere meteorologic și vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă 16 județe din țară și ne așteptăm la fenomene deosebite, în special intensificări ale vântului, vijelii, grindină, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Precipitațiile vor depăși izolat 50/60 l pe metru pătrat. Sunt, de asemenea, și județe unde s-a emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu averse torențiale și descărcări electrice, cu vijelii și grindină pe arii restrânse. Din punct de vedere hidrologic, specialiștii noștri au emis și un cod galben care vizează fenomene precum scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile din mai multe județe.

Având în vedere faptul că fenomenele se vor petrece și pe timpul nopții, recomandăm asigurarea permanenței în primării, pentru a putea acționa în funcție de evoluția situației. Totodată, recomandăm populației să respecte indicațiile autorităților și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet. 

Luni dimineață, meteorologii au emis o avertizare meteorologică de Cod Portocaliu pentru județul Cluj

Luni dimineață, meteorologii au emis o avertizare meteorologică de Cod Portocaliu valabilă în intervalul 03 iunie, ora 15:00 – 04 iunie, ora 03:00, pentru județul Cluj. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 60...80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50...60 l/mp.

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o avertizare hidrologică Cod galben, valabil în intervalul 03 iunie, ora 15:00 – 04 iunie, ora 12:00, care va afecta anumite râuri din județele: Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți. Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție. Bazinele hidrografice afectate sunt Someş, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu. 

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara şi Timiş.

Comentarii Facebook