Rezultat de excepție pentru cercetătorii din UBB Cluj. Totul a fost publicat în revista Nature

 

Un rezultat de excepție obținut de câțiva cercetători ai Universității Babeș-Bolyai a fost publicat în prestigioasa revistă ”Nature” din 11 septembrie 2014.

 

Este vorba despre secvenţa şi analiza genomului de gibon. 

 

Gibonul este ultima specie de primate, strâns înrudite cu omul, al cărui genom încă nu fusese secvenţializat. Gibonii, care cuprind multe specii periclitate, sunt maimuţe mici, arboricole, care trăiesc în pădurile tropicale ale Asiei de sud-est. Gibonii se deosebesc de maimuţele mari (cimpanzeu, gorilă, urangutan) prin numărul mare de rearanjamente ale cromozomilor. 

 

Secvenţializarea, asamblarea şi analiza genomului au fost efectuate de către un consorţiu internaţional coordonat de cercetătoarea Lucia Carbone de la Oregon Health & Science University. Pe lângă cercetătorii din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania, pentru prima dată şi o echipă din România (Dr. Annette DAMERT, drd. Bianca IANC şi drd. Cornelia OCHIŞ) a participat într-un astfel de consorţiu”, precizează reprezentanții UBB Cluj.

 

Lucrarea publicată în ”Nature” prezintă detaliile istoriei evoluţiei gibonilor, precum şi datele care ar putea explica cum s-au adaptat gibonii la modul lor specific de trai, legănându-se de la un arbore la altul în densa pădure tropicală. 

 

Alături de aceste rezultate deosebit de interesante, analiza genomului a demonstrat că anumite elemente genetice mobile specifice gibonului – numite LAVA – s-au integrat în mai multe gene implicate în segregarea cromozomilor, sugerându-se astfel că aceste elemente ar putea avea o contribuţie importantă la reorganizarea cromozomilor.

Comentarii Facebook