Replică pentru Emil Boc, care susține că rata incidenței COVID se calculează greșit: Fără o analiză economică, e o declarație politică, fără dovezi


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică de la UBB Cluj, și consilierul secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a comentat afirmațiile făcute de primarul Emil Boc, care a spus că testarea intensivă pe care o face Clujul omoară economia locală, pentru că rata incidenței este permanent mare. 

Clujul are o problemă - pentru că se testează mai mult ca în alte județe (câteva mii în Cluj vs. câteva zeci în Vrancea) se și găsesc mai multe cazuri și, în concluzie, se iau restricții mai dure. Aparent, Primarul Clujului ar vrea una din următoarele variante: să se testeze și în Cluj mai puțin, ca să nu știm cât de serioasă e situația și să ne vedem de treabă; să se relaxeze restricțiile, indiferent de rata de incidență, pentru că în Cluj se testează mai mult.

Accept că ”experții în sănătate” sunt preocupați de sănătate (evident) și primarul Clujului este preocupat de economie. 

Primăria Cluj ar trebui să facă o analiză economică să vadă care este impactul real (în cifre) a restricțiilor pe economia Clujului vs. relaxare și impactul (în cifre) pe economie a creșterii și mai mult a numărului de cazuri.

Apoi, în funcție de rezultat, să își asume responsabilitatea deciziei pe care o va lua, cu costurile asociate (economie funcțională și mai multe internări la terapie intensivă și morți vs. economie afectată și mai puține internări la terapie intensivă și morți).

Fără o analiză economică, tot ce avem aici este o declarație politică fără dovezi, care să îl pună pe primar în relații bune cu mediul economic (fără să fi făcut ceva)”, a scris Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică de la UBB Cluj, și consilierul secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Primarul Emil Boc susține că economia Clujului este omorâtă de modul greșit în care se calculează incidența cazurilor de COVID.

Aici e un paradox al Clujului și ne doare în fiecare zi. Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu sectoare importante al economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste. Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții... Citește mai departe

Comentarii Facebook