Regii samsarilor auto din Cluj-Napoca, condamnați la închisoare serioasă! Cum au adus împreună 743 de mașini, în 10 luni


Doi samsari auto din Cluj au fost condamnați la 7 ani și la 10 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel Cluj, pentru evaziune fiscală, după ce au adus în țară 743 de mașini în numai 10 luni.  

În calitate de asociat unic și administrator al Resolution SRL Cluj-Napoca. acționând în baza unei înțelegeri prealabile împreună cu inculpatul Nicoară Ovidiu, în perioada februarie 2012 - noiembrie 2012, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Petruș Cătălin Ovidiu a desfășurat operațiuni comerciale constând în achiziții intracomunitare de autoturisme revândute pe teritoriul național omițând. în totalitate, evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a acestor operațiuni precum și a veniturilor obținute, fapt ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu contravaloarea TVA în sumă de 7.562.272 lei și impozit pe profit în sumă de 86.181 lei, plus accesorii la aceste debite.

Inculpatul Petruș Cătălin Ovidiu prin intermediul inculpatului Nicoară Ovidiu a achiziționat părțile sociale ale Resolution SRL., devenind unic asociat și administrator al acestei societăți. De la momentul preluării societății, pe numele acesteia, inculpatul Petruș a desfășurat exclusiv activitate de achiziții de autovehicule din spațiul comunitar european, profitând de facilitatea taxării inverse acordate filmelor plătitoare de TVA, în sensul că achizițiile erau scutite de plata TVA.

În decurs de 10 luni, în intervalul februarie - noiembrie 2012. inculpatul Petruș a achiziționat în numele Resolution 743 de autoturisme second-hand, din spațiul intracomunitar, pe care le-a revândut în România, către persoane fizice.

Inculpatul Petruș, cu sprijinul constant al inculpatului Nicoară, a îndeplinit în numele societății minimul formalităților necesare pentru înstrăinarea autovehiculelor, în sensul că au întocmit facturile de înstrăinare către cumpărători și au apelat la contabila ... .exclusiv pentru întocmirea situațiilor centralizatoare necesare pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscală și pentru vizarea facturilor, necesare cumpărătorilor pentru achiziție și ulterior. în procedura de înmatriculare.

Inculpatul Petruș nu a manifestat nicio preocupare pentru înregistrarea în contabilitate a facturilor de achiziții intracomunitare. În fapt, inculpatul Petruș nu a înregistrat nicio operațiune de achiziție și nicio vânzare, având ca obiect cele 743 de autovehicule, nu a dispus și nu a întocmit situațiile centralizatoare lunare către ANAF, respectiv nu a întocmit declarația 390 privind achizițiile intracomunitare și nici decontul lunar de TVA.

Întreaga activitate comercială, de achiziție și vânzare, deși desfășurată în numele Resolution SRL, nu a fost înregistrată în contabilitate.

În acest sens, sunt relevante în primul rând constatările ANAF din raportul de inspecție fiscală întocmit în cauză în data de 27.05.2013.

Expertiza judiciară fiscală efectuată în cauză a luat în calcul achizițiile de vehicule în baza facturilor identificate de ANAF și tranzacțiile de vânzare care au rezultat din certificatele de atestare fiscală eliberate pentru Resolution de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, inclusiv facturi și chitanțe puse la dispoziție de această instituție.

În baza acesteia, s-a stabilit că volumul achizițiilor efectuate în numele Rosohition SRL s-a ridicat în intervalul ianuarie 2012 - decembrie 2012 la 31.032.070 lei, volumul vânzărilor s-a ridicat la valoarea de 39.071.741 lei cu TVA.

Aferent acestora, expertul a calculat sumele datorate cu titlu de taxe bugetului general consolidat, pentru operațiunile neînregistrate, rezultând: TVA în sumă de 7562272 lei”, se arată în motivarea sentinței de condamnare a Curții de Apel Cluj, citată de Clujust.ro

Ovidiu Cătălin Petruș și Ovidiu Nicoară au fost trimiși în judecată de DNA Cluj în 2016, iar acum s-a terminat definitiv procesul. 

Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 12.357.458 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat, reprezentând debit TVA, debit impozit pe profit și accesorii aferente.

Din rechizitoriul DNA Cluj rezultă că cei doi, Ovidiu Cătălin Petruș și Ovidiu Nicoară, erau extrem de bine informați și puși la punct cu legislația. Ei nu aveau niciun bun pe numele lor și nici pe societate. Astfel că statul nu va avea ce să recupereze, banii câștigați de cei doi fiind, cel mai probabil, mutați în alte conturi.

Ovidiu Cătălin Petruș a mai fost condamnat în trecut pentru omor, ceea ce i-a sporit acum pedeapsa.

Comentarii Facebook