Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, respinge ideea unificării universităților, vehiculată de rectorul UBB Cluj, Daniel David
După declarațiile rectorului UBB Daniel David, potrivit cărora a fost și este o greșeală separarea învățământului universitar medical românesc de universitățile tradiționale, Știri de Cluj a solicitat un punct de vedere rectorului UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Buzoianu.
”Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă. UMF Cluj-Napoca a demonstrat că se poate”, a declarat rectorul Anca Buzoianu.
Rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu spune că nu are nici un sens să se discute despre o unificare a universităților tradiționale mari din România, cele din București, Cluj-Napoca sau Iași, de exemplu, cu cele de medicină, pentru a se obține poziții mai bune în topurile internaționale.
”Noi nu luăm în calcul și nu vrem să luăm nici măcar în discuție o astfel de comasare, atâta timp cât Constituția României garantează autonomia universitară. Nu avem niciun interes sau vreun câștig să fuzionăm cu nicio instituție. Rezultatele absolvenților noștri, care sunt primii din țara la rezidențiat, cele științifice și cele financiare, ne arată că suntem pe drumul cel bun.
Astfel de modificări structurale nu ar face decât să afecteze nivelul ridicat al calității învățământului atins de UMF Cluj-Napoca în urma unei strategii coerente și bine aplicate timp de 30 de ani și cu rezultate evidente.
Este și aceasta o piață concurențială, iar producția științifică a UMF Cluj-Napoca este cea mai bună din România, raportat la numărul de cadre didactice. Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă.
Specializarea universităților, cum sunt cele medicale, a dus la creșterea valorii acelor instituții. Domeniul medical este unul înalt specializat, iar acesta este viitorul profesiei noastre. După cum am dovedit de foarte mulți ani, absolvenții noștri au o inserție excelentă pe piața muncii, oriunde în lume, iar asta este cea mai bună dovadă că ne îndeplinim cu brio misiunea academică. Suntem căutați, avem o reputație academică excelentă, deci mergem înainte pe drumul nostru.
Performanțele marilor universități din România nu sunt și nu trebuie să fie condiționate de reforme educaționale vechi de peste 7 decenii. Iar motivele lipsei acestor performanțe trebuie căutate de universități în interiorul lor”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Buzoianu.
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a încercat să justifice eliminarea Universității din topul 1000 global al reputatului clasament internațional Shanghai
Rectorul UBB Cluj a punctat mai multe motive care au dus la eliminarea din topul 1000, iar primul dintre acestea a fost separarea, în 1948, a universitățiilor de medicină și ruperea lor de universitățile din Cluj, București și Iași.
”Am avertizat asupra acestui lucru de mai mulți ani, dar nu s-au luat măsuri la nivel național. Și nu mă bucur că am avut dreptate! Nu este plăcut ce voi spune, dar este adevărat și numai așa putem fi raționali în deciziile care ar trebui luate în viitor!
Noi am păstrat în țară arhitectura academică stabilită de reforma comunistă din 1948. Spre exemplu, dacă din universitățile tradiționale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluția din 1989, astăzi România avea cel puțin trei universități în acest ranking (pornind de la universitățile istorice din București/Cluj-Napoca/Iași, dar și din alte centre universitare deja cu tradiție). Asta pentru că domeniul biomedical este cel în care se publică și se citează cel mai mult. Universitățile din Belgrad (Serbia), Lubliana (Slovenia), Zagreb (Croația), Vilnius (Lituania) etc. sunt incluse în rankingul Shanghai pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă științele universitare clasice și medicina și alte componente complexe de inginerie/tehnologie). Modele în care universitățile comprehensive nu au și componenta biomedicală, mai există, dar sunt rare în peisajul academic internațional.
b)Vorbim uneori în programele guvernamentale de concentrări academice, dar când este să unim universități sau universități cu institute găsim mereu contraargumente (cele mai multe puerile la o analiză serioasă), adesea pentru protejarea unor interese locale sau personale. Franța și Ungaria au concentrat resurse academice și astfel au prezențe adecvate în clasament”, a explicat rectorul Daniel David.
Ieșirea din top 1000, realizat de Shanghai Ranking Consultancy, este o nereușită semnificativă a conducerii UBB Cluj, mai ales că în ultimii ani Universitatea a făcut parte din acest club select.
Citiți AICI și celelalte explicații oferite de Daniel David.
26 Comentarii
sa o suga progresistul david, si el si i a pop, doi pacalici. Marga a fost 10 clase peste ei
@cocosu: kaloriferen uber alles, ia, ia, ich bin vesuvius!
Important este ca U sa fie în continuare finanțată. Am vorbit cu Paul și Radu, ne vom înscrie la facultatea de zoofilie și asistenta secsuala, sper sa ridicam rankingu' semnificativ.
Unificarea universitățilorrrr? Doamne feri! ...Multe trebuie desființate! ...Ele nu-și au niciun rost decât acela de a elibera diplome și doctorate pe bani!....Mai mult, cine să mai învețe în universitățile noastre atâta timp cât expresia demografică a tineretului e în constantă scădere, bacalaureatele au ajuns de toată minunea umilințelor, iar cât… Citeste mai departe
Și credeți ca la București e mai bine?? Rectoratul nostru a fost negociat și predat politic încă din vremea primarului Boc cand era el prim ministru! De Băsescu vreau sa spun !! Un rectorat conduși de foști securiști care si-au întins labele pana la Academie și care controlează tot!! O gașca care nu scapă mimica din gheare!! Decani...conduc câte trei… Citeste mai departe
daca ar fi o lege ca pe usa cabinetul fiecarui medic sa fie trecuta si media absolvirii ar fi jale . Cine ar intra in cabinetul domnului Dr. Georgescu, Media absolvirii 7,20. ??! Nu cred ca s-ar risca multi.
Va zic din proprie experienta, feriti-va de medici . Va pun tot felul de diagnostice gresite, daca mergi la 3 medici cu aceasi problema, ai 3 pareri diferite, va indoapa cu pastile, de da-ti in alte boli mai grave . Lasati corpul sa lupte singur cu boala ca e mai ok .
@Kohl: pe deasupra sunt si orgoliosi,;" dar cine va prescris acest tratament? ;nu e bun , dr. cutarescu e specialist, eu sunt medic primar, deci eu va spun ce tratament sa luati";
si ies doctori care dau pe google sa vada ce inseamna un diagnostic si cam ce pastile se recomanda si alea le prescriu, ca au diploma si stampila.
de la umf cluj ies an de an "medici" care au trecut prin facultate ca kebada prin apa . apoi te miri ca explodeaza cazurile de malpraxis si xa cetatenii au din ce in ce mai putina incredere in medici.
Ce a demonstrat UMF ?? Pana la urma am putea fi de acord cu idea acestei d-ne. Cum sa se uneasca UBB cu nimeni !!
@justice: ca UBB este in cadere libera datorita promovarii unor mediocri sau foarte slabi profesori si mai ales non valori cu dosare de doctorat plagiate, mai ales la facultatea de drept. condusa de streteanu and co
ca a acoperit furtul intelectual, s-a facut de cacao cu ministrii agramati si cu doctorate si masterate pe banda rulanda la shaiba.
@adideleprimarie: dar cu ce te poate ajuta un medic care a trecut examenele cu 6 si era plin de restante? nu mai mult rsu iti face?
Din expertiza mea în management academic pot afirma cu certitudine că soluția optima ar fi realizarea unor fuziuni între părți de universități, ca să progresam cu toții. De exemplu: unificarea UMF cu facultățile de filologie și istorie, Poli cu științe politice și teologie ortodoxa, mate-info cu drept și studii europene, Usamv cu psihologie și teatru,… Citeste mai departe
@Preparator univ. Dr. Docent Honoris Causa: Bravo pt umor !!!! de mult astept sa vad astfel de propuneri , poate introduceti si facultatea de GFE si prostitutie normala si aberanta
@Preparator univ. Dr. Docent Honoris Causa: vrem sa vedem media de absolvire pe cabinetul fiecarui medic. Daca a trecut cu 6 e clar ca te baga in pamant mai devreme .
Întrebarea e cînd și de ce au divorțat că era Fac. de Medicină și Farmacie, una din fac. UBB. Cei din conducerea UMF desigur că nu vor, mulți rămân fără scuane.
Dar nu văd cum UMF ar putea ridica UBB din moment ce medicina nu e știință. Desigur nu sînt științe majoritatea fac. din UBB dar încă o piatră de moară la ce ajută.
Din nevoie nu din voie, la TgM s-au unit. Is multe universitati pe afara care nu is separate...Greu cu imparteala ciolanului :)
E Mafie la UMF. Farmaciștii câștiga cât la Lidl. Colegiul farmaciștilor e corupt si nu reprezintă membrii, doar fabricile/lanțurile de farmacie. Asta este UMF. Pe partea de medicină e si mai grav, noroc că se poate emigra ușor!!!
@Ion:
Pasarea malai viseaza. Chiar credea tziganul asta ca poate prosti pe orisicine? Mai stai potolit draga
@Dodo:
doar nu credea David că madam Buzoianu ar lăsa din lăbuțe Umefistanul cel aducător de bani și putere :)))
@nelu v.: kunta kinte!
No, toby:))
sigur… si aici e o mafie separata unde nu ajunge oricine asta se stie… asa is toti de corupti ca in loc sa creasca impreuna toti o dau cat de bine le merge lor si cate au facut ei cand de fapt e o sursa de muls
@Amin: Sunt profund indignat de aprecierea ta, mancati as.
Noi bombardierii din Patarat ii sustinem pe domnisorii rectori, pe ambii, mincati as, ca multi din cei de la strainatate cu manglitul is absolventi sau au cativa ani facuti pe de de UBB sau de UMF -fac de farmacie cum spune antevorbitorul meu.
traiasca universitatile din Cluuuujj !!!!