Duminica 28 Aprilie

Reciclare cu bucluc! Sistemul de Garanție-Returnare le dă bătăi de cap clujenilor: ,,Așa se încurajează reciclarea? Statul te pune să pierzi timp și nervi


Deși ministrul Mediului apără Sistemul de Garanție-Returnare, mulți români nu sunt mulțumiți de el.

Este și cazul unui clujean care se plânge că aparatele de reciclare SGR se blochează îngrozitor de des. Acesta reclamă că a pierdut zeci de minute în fața unui astfel de aparat, din cauza defecțiunilor tehnice.

,,Am strâns toată luna sticlele cu eticheta SGR, prin care ni se iau obligatoriu din buzunar 50 de bani per sticlă. Practic, la un simplu calcul, am avut de recuperat aproximativ 70 de lei. Astfel, am mers la un supermarket cu un sac de sticle pentru a recicla și a-mi lua banii înapoi. Totul ar fi fost foarte simplu dacă tonomatele de preluare a ambalajelor ar funcționa eficient.

Pe lângă faptul că statul a scumpit, practic, cu 50 de bani achiziționarea fiecărei sticle cumpărate, acum, te pune să umbli cu sacul/plasele de sticle după tine și să pierzi zeci de minute la tonomatele de preluare a ambalajelor care îți fac nervi și stres. De ce? Pentru că se blochează foarte des.”, a declarat clujeanul pentru dcnews.ro.

Acesta menționează că defecțiunile tehnice ale aparatelor de colectare ar putea fi una dintre motivele care îi împiedică pe cetățeni să recicleze. 

,,Se întâmpla ca un pet să fie refuzat de 3 ori până sa fie acceptat, pentru că tonomatele dau erori! Și nu sunt singurul care a pățit asta! Întâmplarea a făcut ca să aștept la reciclare după o persoană care a întâmpinat aceleași dificultăți ca și mine. Am avut această ocazie rarisimă de a vedea încă o persoanà care recicleazã. Rar vezi oameni care se inhamã la așa ceva. Poate au avut deja o experiență negativă și au zis pas!

Însă eu sunt nedumerit... așa se încurajează reciclarea? Statul îți ia cu japca bani din buzunar și apoi te pune să pierzi timp și nervi pentru a-ți recupera banii? Nu e de mirare că lumea nu se înghesuie să recicleze și suntem codasi la reciclare. Preferă să piardă cei 50 de bani per sticlă decât să umble apoi cu sacul după ei și să își facă nervi.[...]

Într-un final, am reusit să reciclez, dar tot efortul depus a fost de parcă aș fi operat pe creier. Mă gândesc serios dacă mai reciclez sau voi trece indiferent pe lângă aceste automate, ca și cum nu există la intrarea în supermarketuri. E bătaie de joc. Totusi, mă íntreb cei care au salariul minim pe economie ce fac sau pensionarii cu pensia minimă?

Pentru ei orice leu conteazã! Dar statul pune biruri noi și apoi te obligă să-ți iei bani înapoi, dar nu oricum, ci cu pierdere de timp, bătăi de cap și stres suplimentar..”, a reclamat clujeanul, potrivit sursei citate. 

SGR este un sistem prin care românii plătesc o garanţie de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).

Sistemul este aplicat pentru ambalajele reutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri. După golirea ambalajului, consumatorul trebuie să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. Aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie de prezentarea bonului fiscal.

Comentarii Facebook