Recensământ 2022: O nouă zi liberă pentru români. Oamenii se pot autorecenza începând de astăzi


Luni, 14 martie, începe autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor. Salariaţii care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă, plătită. 

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată că au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației. În perioada 14 martie-15 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie, notează Antena 3.

Cum se face autorecenzarea

Fiecare om, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (adică persoană care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza.

Primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Pasul doi - persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Dovada autorecenzării

În urma validării chestionarelor completate și transmise în baza de date a recensământului se va emite o dovadă de autorecenzare care se poate accesa pe site-ul www.recensamantromania.ro, secţiunea verificarea autorecenzării.

Ce informaţii veţi furniza în formularul de preînregistrare

  • Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință: CNP, e-mail.
  • Locul de reşedinţă obişnuită.
  • Prin reședință obișnuită se înțelege locul în care persoana își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Se consideră că au reședință obișnuită într-o anumită zonă geografică doar persoanele care: au locuit la locul lor de reședință obișnuită o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință sau au sosit la locul lor de reședință obișnuită cu cel mult 12 luni înainte de data de referință, cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an. Reședința obișnuită poate să coincidă sau nu cu domiciliul.
  • Informaţii despre membrii gospodăriei: CNP şi adresele de e-mail (dacă au) unde vor primi formularul de autorecenzare. Membrii gospodăriei care nu au adrese de e-mail vor primi linkul pentru chestionarul individual de recensământ pe adresa de e-mail a persoanei care a făcut preînregistrarea.
  • Informaţii despre locuinţe secundare neocupate (dacă e cazul).

Comentarii Facebook